2008. november 2., vasárnap | By: Sütis néne

Dobos torta



Dobos torta
Hozzávalók a piskótához:

6 db tojássárga
6 db tojásfehérje
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
1 csipet só
3 dkg vaj

A krémhez:

6 db egésztojás
15 dkg porcukor
10 dkg reszelt étcsokoládé
20 dkg vaj

A mázhoz:

15 dkgkristálycukor
1 kávéskanál vaj
2 csepp ecet

A díszítéshez:
tejszínhab
csokidara


A piskóta készítést a papírformák kivágásával kezdjük.
6 db, 26 cm átmérőjű kerek formát készítünk sütőpapírból.
Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy körberajzoljuk az ekkora átmérőjű tortaformánk alját, majd ollóval kivágjuk.

Ezután elkészítjük a piskótát.
Kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét kevés sóval habbá verjük.
A sárgákhoz hozzátesszük a porcukrot, habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is.
A lisztet átszitálva tesszük a tojássárgás keverékhez, és a tojásfehérje habbal felváltva adagoljuk hozzá, óvatosan fakanállal keverve.

A sütőpapírokat tepsire helyezzük, majd kanállal ráadagoljuk a tésztát (kb 3 evőkanálnyit) és szépen elkenjük.
180 C fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt világosra megsütjük.
Ha megsültek a lapok, rájuk helyezünk egy 24 cm-es tortaformát, és azzal kiszúrjuk a tésztákat, így egyforma kerek piskótákat kapunk.

A krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét.
A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd az olvasztott csokoládéval összevegyítjük
A masszát addig keverjük - szintén vízgőz fölött -, amíg besűrűsödik.
Ekkor félretesszük hűlni. Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat is.

Ezután egymásra rétegezzük a piskóta lapokat és a krémet, de egy lapot tegyünk félre, erre kerül majd a máz. A krémet se tegyük bele mindet, mert egy kevés kell majd a torta oldalára is.
A majdnem kész tortát hűtőbe tesszük, míg elkészül a díszítés.

A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul.
Csak világosbarna legyen, ne sötét! Cseppentünk bele pár csepp ecetet, és a legvégén hozzákeverjük a vajat is.
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket.
Mikor kissé meghűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.

Ezután jöhet a díszítés: a karamelles lapok alá tejszínhabból kis halmokat nyomunk és erre ferdén helyezzük rá őket.
Lehet, mint én kókuszreszelékkel, vagy csokoládédarával, egyébbel.

7 megjegyzés:

Gabriella írta...

Ez iszonyú gyönyörü lett!!!

Sütis néne írta...

Köszönöm! :-)

Marcsi írta...

Szia sütés néne!
Nagyon szép a tortád, és biztos fincsi.
A desszert.eu-n szavazáskor Rád szavazok!!!! Üdv.

Lily írta...

Csodaszép! Ámulok.

Gabriella írta...

Ismét én vagyok.J átékra hívlak. :-))))
A link:
http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/2008/11/gyerekkori-emlkek.html

üdv, Gabriella

Sütis néne írta...

Marcsi! Köszönöm a dícséretet és a szavazatod is! :-D

Lily! Köszönöm ! :-)

szazala írta...

Nem sokára lesz a szülinapom,nagggyon örülnék egy ilyen HÁZI Dobos tortának!
Bár Gabriella már megelőzött,azért én is szívesen olvasnék a gyermekkori élményeidről!Ha van kedved
nézz be hozzám kérlek