2009. április 16., csütörtök | By: Sütis néne

Profiterol


Már régen kinéztem a profiterolt, hogy elkészítem és húsvétkor időm is volt rá.

Még sosem készítettem égetett tésztát (blamázs, főleg egy sütis nénétől ;-D....), pedig nem is nehéz!Nekem elsőre is sikerült, tehát bátran neki lehet állni!

Profiterol



Hozzávalók:

- 3,5 dl víz

- 15 dkg vaj

- 20 dkg liszt

- 4 tojás

- csipet só

A vizet a sóval, vajjal felforraljuk.
Ha forr, gyorsan belekeverjük a lisztet (géppel), 3-4 percig nagylángon főzzük.
Hűtsük ki (min. langyosra), aztán ismét géppel keverjük össze, egyenként beletéve a tojásokat.
Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron süssük ki.
Egymástól 3-4 cm-re tegyük a golyókat a tepsibe. (nekem kb 75 db lett)
Sütőt 200 fokra előmelegít.
170 fokon süssük őket 15-20 percig, míg aranyszínűek nem lesznek.
Ha kihűltek, lehet őket tölteni.

A töltelék nálam tejszínhab volt, kb. 5 dl (persze édesítve).
A habot a belsejébe kell nyomni, nekem van olyan kis műanyag kinyomóm, annak a hosszú egyenes végét tettem rá, és azzal nyomtam bele.

Az öntet pedig csokoládékrém.

- fél l tej

- pár ek. cukor (ízlés szerinti mennyiség )

- 2-3 ek. kakaópor (nem a cukrozott fajta!)

- 5 dkg étcsokoládé ( vagy kakaóport kihagyva 10 dkg csoki)

- 2-3 púpos! ek. étkezési keményítő (ha hígabbra szeretnénk, akkor kevesebb)

- 1 ek. vaj

- ill. ha krémesebbre szeretném, 1 tojássárgát is teszek bele


Egyszerűen készül: mindent összekevertem a csoki és vaj kivételével, majd az étcsokit darabolva tettem hozzá, fel a gázra, és addig kevertem míg besűrűsödött.
A végén hozzákevertem a vajat, ami szépen elolvadt benne.

Egy edénybe rétegeztem a krémet, profiterolt, rá ismét a krémet , majd lefedve hűtőbe tettem.

(természetesen a tejszínhab helyett lehet egyéb krémmel is tölteni, fantázia és idő kérdése)

Érdemes kipróbálni, nem nehéz és nagyon finom!!!!!!

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszi:)
ancsa

Sütis néne írta...

szívesen!:-)

Chez Christine írta...

Jujjj, köszike a receptet. Párom odáig lesz, ha megcsinálom neki :))
Már csak be kell szereznem olyan kinyomót és már lehet is gyártani :D

Névtelen írta...

Szia Sütis néne!Csak egy kérdésem lenne.A tésztába mennyi cukrot raktál?Vagy csak ízlés szerint?Nagyon guszta!!!Most azonnal megcsinálnám,ha nem lennék diétán:-))) Üdv:Moncs

Vacskamati írta...

De rég keresek már egy ilyen receptet. Mi a Family Frosttól szoktunk venni, de ez bizti még annál is finomabb. Kipróbálom!

Sütis néne írta...

Örülök, hogy tetszik a recept! :-)

Moncs! a tésztában nincs cukor, egy csepp sem. ;-)(van helyette a krémekben;-P )

Névtelen írta...

végre elkészült és mindenki nagyon elégedett volt vele!
a cukor mennyiségére valószínűleg azért kérdeztek rá, mert a hozzávalók között nem sorolod, a receptben viszont benne van, hogy felfőzöd a sóval,vajjal,vízzel.
mégegyszer köszi:)
ancsa

Sütis néne írta...

szívesen, ancsa!
örülök, hogy ízlett!:-)

(a hibát meg javítottam, azaz a cukrot kitöröltem. bocsánat, akit megzavartam vele...)