2009. október 29., csütörtök | By: Sütis néne

Whoopie pie



Lúdanyónál találtam ezt a süteményt.
Finomnak nézett ki, és épp volt itthon sütőtök, így kipróbáltam.

Nem is csalódtam, mert tényleg finom, puha, a fűszerek miatt kicsit puszedli jellegű az íze.

A receptet ide másolom, pár megjegyzéssel.

Whoopie pie

Hozzávalók:

- 330 gr finomliszt

- 1 tk só

- 1 tk szódabikarbóna

- 1 tk sütőpor

- 2 tk őrölt fahéj

- 1 tk őrölt szegfűszeg

- 1 tk őrölt gyömbér

- 170 gr barna cukor

- 2 dl napraforgóolaj

- 60 dkg sült, hideg sütőtökpüré

- 2 nagy tojás

- 1 tk vaníliakivonat


a krémhez:

- 125 gr vaj

- 250 gr krémsajt(vagy lecsepegtetett tejföl)

- 3 ek vaníliás porcukor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 185 C fokra. Kibélelünk sütőpapírral 2 tepsit.
A lisztet összekeverjük a sóval, fűszerekkel, sütőporral, szódabikarbónával
Egy másik tálban a cukrot és az olajat összekeverjük, hozzáadjuk a hideg sütőtökpürét és alaposan elkeverjük.
A tojásokat egyenként belekeverjük, majd a vaníliakivonatot.
Beleforgatjuk a lisztet és kész is a tészta.
Egy fagylaltoskanállal halmokat teszünk egymástól 2-3 cm-re a tepsire. Ezekből elég nagy sütemények lesznek (5-6 cm nagyok).
10-15 perc alatt megsülnek a normál sütőben. Akkor jó, ha a teteje kezd repedezni és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a krémsajtot. (Én most házit használtam, 1 nagy doboz tejfölt csepegtettem le .
A kihűlt süteményeket kettesével összeragasztjuk egy nagy adag krémmel és egy fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Szerintem fagylaltos kanállal nem jó szedni, mert tényleg nagy sütik lesznek, bár a kanalat is csak félig raktam.
Szerintem jobb ha kisebbek a tészták.
Sütőtököm nem volt épp a megadott mennyiség, talán 50 g-al kevesebb, a tészta mégis túl lágy lett, így még tettem bele kb. 10 dkg lisztet, hogy ne follyon el a sütőpapíron. tehát ha folyós lenne, mindenképp tegyünk még hozzá lisztet, különben nem lesz jó! (bár még így is lágyabb lett a massza mint Lúdanyó képein, de azért jó lett így is)

Ettől függetlenül ajánlom kipróbálásra, mert a látszattal ellentétben gyorsan kész és finom is! ;-)

2 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Örülök, hogy ízlett neked is :) Legközelebb én is kisebbeket fogok sütni, de nekem nagyon tetszett az, hogy a fagylaltoskanáltól szép félgömbök lettek. Be kell szereznem egy kisebb fagylaltoskanalat :)

Névtelen írta...

Szerintem a liszt miatt lett puszedlis,(ami nem negatìvum),de nekem az eredeti receptben pont az tetszett,hogy a massza egy kicsit szètterult ès olyan finom,kecses kis korogok lettek belole,tokèletesek toltèsre.(Nem okoskodni akartam,èrtem èn,hogy nagyon folyòs volt àllaga.....).Zsu