Én ezzel a recepttel jelentem meg a karácsonyi kifőztük c. letölthető kiadványban.
Ne felejtsétek el , aki még nem tette, az újság letöltésével - egy előre meg nem meghatározott összegért cserébe- segíthet az arra rászorulókon. Már csak 2 hét karácsony, de még nem késő, gondoljunk másokra is , és segítsünk! Részletek az előbbi linken!:-)
És most jöjjön a recept:
A csokoládétorta méltó kísérője lehet egy karácsonyi vacsorának, emellett az elkészítése sem igényel nagy gyakorlatot.
Ez a torta azért is különleges, mert a tésztába darált dióféleségektől különösen puha és szaftos marad.
A krémje házilag főzött csokoládékrém egy kis rummal megbolondítva.
Az édeset ellensúlyozandó a lapokra kesernyés narancslekvár került, mely szintén fokozza a karácsonyi hangulatot és ízélményt.
Klasszikus csokoládétorta
Hozzávalók:
a tésztához:
- 6 db tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg keserű kakaópor
- 4 dkg őrölt mandula
- 4 dkg darált dió
- 2 dkg étkezési keményítő
- 8 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj
- csipet só
a krémhez:
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaó
- 5 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag Bourbon vaníliáscukor
- 25 dkg vaj
- 4 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál rum
- 3-4 evőkanál narancslekvár
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kevés sóval habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az előzőleg már felolvasztott vajat, és azzal is átkeverjük.
A diót, mandulát ledaráljuk. A csokoládét felolvasztjuk (legkönnyebben mikrosütőben lehet, alá kevés vajat tegyünk, hogy nehogy leégjen, vagy pici olajat öntsünk rá). Az olvasztott csokoládét hozzáöntjük a sárgás masszához, majd hozzászitáljuk a kakaóport is. Keverjük.
Hozzátesszük a darált mandulát és diót, ill. a keményítőt. Kissé szilárdulni fog a massza,mikor kikeverjük, de ennek ilyennek kell lennie.Ezután mehet hozzá a liszt és a sütőpor is. A végére egy egészen sűrű masszánk lesz.A habbá vert fehérjéből kiveszünk egy nagyobb kanálnyit és jól eldolgozzuk. Ezáltal hígul a tészta. A maradék fehérjét egy széles lapos fakanállal kézzel keverjük hozzá, nehogy megtörjön a hab.
A tésztát egy sütőpapírral kibélelt, 26 cmes tortaformába öntjük , majd légkeveréses sütőben 160 fokon 35 percig sütjük.
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet. Egy edénybe beleöntjük a tejet és a tejszínt.Hozzátesszük a 2 tojás sárgáját és beletördeljük az étcsokoládét. Hozzászitáljuk a kakaóport, a lisztet és beletesszük a cukrokat is. Ezután elkezdjük főzni, állandó kevergetés mellett. Nem kell megijedni ha kissé csomós lesz, kevergetés közben fakanállal szét lehet nyomkodni a lisztet, ill. a végén úgyis össze lesz turmixolva, tehát nincs jelentősége.Nagyon hamar elkezd sűrűsödni, pár perc az egész. Ezután félretesszük hűlni. A vajat habosra keverjük a porcukorral (célszerű a vajat minél hamarabb kivenni a hűtőből, hogy puha legyen -akár már a sütés kezdetén). Miután kihűlt a csokikrém, apránként belekeverjük a porcukros vajat. Óvatosan adagoljuk, nehogy kicsapja, mert akkor nem lesz szép a krém.Ha kész mehet a hűtőbe, hogy dermedjen. Ha kellőképp megszilárdult , hozzáöntjük a rumot és botmixerrel simára turmixoljuk.
A tortát 3 részre vágjuk a lapokat vékonyan megkenjük narancslekvárral, majd kívül -belül megtöltjük a krémmel.Hűtjük, majd ízlésünk szerint díszíthetjük.
Jó étvágyat hozzá!
4 megjegyzés:
Nagyon guszta, igazi szépséges szelet
Köszönöm! :-)
Nagyon jó recept! Gratulálok! A csoki krémet kipróbáltam, finom volt!
A blogomba is feltettem, természetesen hivatkozva Rád, remélem nem bánod!?
Kösszönöm!
Kedves Eszter! Örülök, hogy tetszett a recept. És annak is, hogy feltetted a blogodba. :-)
Megjegyzés küldése