Édesség nélkül lehet élni, csak nem érdemes....
ha keresel valamit...
Ezeket találod nálam
apró bosszúságok
(7)
apró örömök
(13)
Blogkóstoló játék
(3)
diabetikus
(2)
édes kelt tészta
(27)
egyéb édes
(27)
fagylalt
(17)
gondolatok
(97)
gyógy-szer de nem gyógyszer
(6)
hús nélkül
(41)
hússal
(8)
húsvét
(9)
iható
(5)
játék
(27)
kamrába való
(6)
karácsony
(73)
keksz
(33)
kenyér
(11)
kifli
(4)
kovász
(2)
könyv
(13)
körkérdés
(9)
kreatívkodás
(18)
krémes sütemény
(49)
kuglóf
(6)
léböjt
(4)
lekvár - zselé
(1)
leveles tészta
(4)
leves
(9)
maradék fehérjéből
(12)
muffin
(8)
nyaralás
(4)
palacsinta
(5)
péksütemény
(15)
piskóta-recept
(3)
pizza
(5)
pogácsa
(6)
saláta
(3)
sós kelt tészta
(19)
sütemény
(51)
sütés nélkül készült
(11)
szappan
(3)
tea
(2)
tészta
(3)
torta
(107)
VKF
(10)
Összetétel szerint
- csokoládé (69)
- dió (20)
- fondant (30)
- gesztenye (3)
- gyümölcs (64)
- hajdina (2)
- káposzta (4)
- kávé (7)
- kókusz (6)
- kovász (2)
- köles (4)
- krumpli (18)
- lencse (1)
- mák (1)
- marshmallow (2)
- méz (19)
- mogyoró (7)
- paradicsom (6)
- rizs (5)
- sütőtök (4)
- tej és tojásmentes (1)
- tejtermék (71)
- túró (33)
- zabpehely (4)
- zöldség (34)
A blogomban megjelenő tartalomra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Minden írás és fotó a sajátom, ezért ezeket máshol közzétenni csak úgy lehet, hogy a blogom, ill. a nevem fel van tüntetve!
Üzemeltető: Blogger.
Minden olvasómnak:
Szép napot (és egy nagy mosolyt) kívánok! :-)
A mosoly értéke
"Semmibe sem kerül, de sokat ad.
Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.
Egy pillanatig él csak, de emléke örökké megmarad.
Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle.
Boldoggá teszi az otthont, táplálja a jóakaratot, és a barátság biztos jele.
Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen.
Nem jelent földi javakat senki számára, nem lehet megvenni, elkérni, kölcsönadni vagy ellopni - csak önként lehet adni.
Ha valaki már túl fáradt ahhoz, hogy mosolyogni tudjon, akkor legalább Te nézz rá derülten.
Senkinek nincs annyira szüksége a mosolyra, mint annak, aki maga már nem tud mosolyogni.
Ha megakarod kedveltetni magadat az emberekkel, akkor mosolyogj!"
2011. február 6., vasárnap
|
By:
Sütis néne
Gesztenyekrémes torta (rendelésre)
Ez a torta annyiban különleges, hogy ennél a rendelésnél kipróbáltam Pixie Pie fondant receptjét .
Lényegében nem sokban különbözik attól, amit eddig szoktam használni, csupán annyiban hogy cukorszirupot kell előtte készíteni, és ebből adagolni a zselatinos vízhez .
A szirup már előbb elkészíthető, és nem csak egy adag fondanthoz elég. A maradék jelenleg a hűtőben van (belekeményedve az üvegbe, remélem valahogy ki tudom majd varázsolni belőle ;-D )
Egy biztos, hogy valamiért ezzel könnyebb bánni, pillanatok alatt össze lehet gyúrni és nem ragad úgy, mint a másik fajta. Sajnos kissé sokáig hagytam állni, így utána nehezen boldogultam vele. Így utólag már tudom, hogy meg kellett volna kissé langyosítanom ( már akkor is tudtam, csak lusta voltam), és kissé több vaj kellet volna bele. De frissen nagyon jó állagú!
Meggyőzött, azt hiszem ezentúl ezt a receptet fogom használni. Egyébként a cukorszirup hamar elkészül, nem kell tőle megijedni, könnyű elkészíteni, és megéri vele vacakolni, mert több időt spórolunk vele a gyúrásnál.
Egyébként nekem kb 50-60 dkg porcukrot vett fel, és nem pálmavajat használtam hozzá, mivel nekem a sima margarinnal (ha van itthon, vajjal készítem, de most épp nem volt kéznél) is szép fehér lesz a végeredmény.
A torta tölteléke gesztenyés, amihez 2 db fagy. gesztenyepürét használtam, és ezt gazdagítottam főzött házi vaníliás krémmel (ebben tej, tojássárga, cukor, liszt , vaníliakivonat majd porcukorral kikevert margarin van) és rummal.
A tortánál annyi kérés volt, hogy legyen rajta a 30-as szám, és virágok. Igazából több virág is mehetett volna rá, de mivel az oldalát már kellően kicsicsáztam, nem akartam túlzásba vinni. :-)
idemásolom a fondant receptjét is , ha valakit érdekel (Pixi Pie - féle ):
"1.
Elkészítem a cukorszirupot. Fél deci vizet 15 dkg kristálycukorral felteszek főni, nem túl nagy lángra. Amikor elkezd gyöngyözni az edény szélén és felolvadt a vízben a cukor, visszaveszem a legalacsonyabb fokozatra. Ekkor elkezd fehér hab képződni a tetején, ahogy kicsapódnak a cukorból a kristályok. Ezt a habot nem engedem kiülni az edény falára, hanem egy kis ecsettel vissza kevergetem a szirupba, míg a hab teljesen el nem tűnik. Ekkor hozzáteszek még egy evőkanál mézet. A legjobb a termelői méz, ami jó sűrű, jobb állagú lesz tőle a szirup. Kevergetve főzöm, míg a méz egészen fel nem oldódik. A szirup akkor jó, ha kis fémhurok segítségével buborékot tudunk fújni belőle, vagy hideg felületre cseppentve kis golyóvá nem formálódik. A kész szirupot én a hűtőben szoktam tartani dugós üvegben, de ha tudjuk, hogy gyorsan elfogy, kis csavaros tetejű befőttesüvegben szobahőn is tárolható. Ez utóbbi esetben be fog kristályosodni, de nincs jelentősége, mert a fondanthoz úgyis újra felolvasztjuk majd.
2.
A fondanthoz fél deci vizet egy evőkanál zselatinporral felmelegítek, mikor gyöngyözni kezd a szélén, beleteszek egy evőkanál pálmavajat és fél decit a cukorszirupból. Ha teljesen összeolvadtak, már le is lehet zárni a lángot és hozzá lehet keverni az ízesítést, ha szeretnénk. Én keserűmandula-kivonatot szoktam leggyakrabban használni, de lehet bele tenni mandulaaromát, citromaromát, vagy vaníliakivonatot is, csak arra figyeljünk, hogy amit hozzáteszünk átlátszó legyen, különben megszínezi a fondantunkat is, ami nem szerencsés, ha éppen fehéret szeretnénk. Ha az egész mennyiséget ugyanarra a színre szeretnénk színezni, érdemes ezen a ponton beletenni az ételszinezéket, később már jóval nehezebb belegyúrni. A folyadékot félretesszük pihenni.
3.
Előkészítek egy darab folpackot, amit a kezem ügyébe teszek a munkapultra. Kb 30 dkg porcukrot átszitálok egy edénybe. Szilikonlapra még kb. 10 dkg porcukrot szitálok és kicsit szétterítem. A szilikonlap nem létszükséglet, csak én örülök, hogy van és így biztosan nem tapad le az anyag, amúgy sima konyhai munkapult is megteszi. A folyadékot beleöntöm az edényben lévő porcukorba, fakanállal jó simára kidolgozom. Jó sűrűnek kell lennie, szinte álljon meg benne a fakanál, de még maradjon folyékony, ha kell, hozzáteszek még egy kis cukrot. Gyorsan ráöntöm a szétterített porcukorra és pálmavajjal bekent kézzel vagy gumikesztyűvel lazán összeforgatom vele, mintha nagyon lágy kalácstésztával dolgoznék. A még szinte folyékony halmazállapotú anyagot rádobom az előkészített folpackra, gyorsan összefogom, mint egy batyut és beteszem a hűtőszekrénybe. Kb 20-30 percig ott pihentetem, míg kissé összedermed. Azután kiveszem és szobahőmérsékleten hagyom kicsit visszapuhulni, majd még egy-két evőkanálnyi pálmavajat gyúrok hozzá. "
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Sütis néne
“Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” (Les Brown)
3 megjegyzés:
Nekem nagyon tetszik!:)Szép lett!:)
Köszönöm! :-)
Jaj de nagyon szép ez is.
Libelle
Megjegyzés küldése