2011. június 12., vasárnap | By: Sütis néne

Isteni gyümölcstorta






Régen, lánykoromban, gyakran készítettem gyümölcstortát, mostanság már ritkábban.
Viszont, azt hiszem ez meg fog változni, mert ez, amit tegnap készítettem, valami mennyei lett... férjem is nagyon megdícsérte, és az is bizonyítja, hogy már csak kb. a negyede van meg. ( pedig tegnap késő délután készült)

A blogokon egyre - másra láttam a sok finom epres édességet, nálam ez kimaradt, mert a gyümölcsökkel úgy vagyunk, hogy inkább esszük úgy natúran, mint sütiben, vagy egyéb formában. Így volt ez az eperrel is, de gondoltam, az utolsó adagot azért beteszem már ebbe a tortába. Emellett került bele még cseresznye, és ribizli is.

A tészta alapja a megszokott piskótám felezve, azaz :
12,5 dkg liszt, u.e.-nyi porcukor, 2 tojás, fél cs. sütőpor, fél dl víz, kb. 70 ml étolaj(ezt emeltem, és érdemes volt, mert nagyon finom puha lett a tészta) , kb 3 ek. kakaó, 1 tk. fahéj.
A sárgákhoz hozzátettem a cukrot, lisztet, kakaót, fahéjat, sütőport, vizet és olajat.
Kikevertem, majd hozzákanalaztam az előzőleg habbá felvert 2 tojás fehérjéjét.
160 fokon sült 20 percig. (26 cm-es levehető falú tortaformában sült, és a kész torta is ebben  maradt, amíg megdermedt rajta a krém és zselé)
Amíg  a tészta sült, elkészítettem a krémet: fél l tej, 1 tojássárga, ízlés szerint cukor, 6-7- ek. liszt -ezeket sűrűre főztem, majd hozzákevertem, kb 5-7 dkg vajat(margarint) és egy kevés vaníliaaromát. Ezután betettem a hűtőbe.
Mikor a piskóta is kihűlt, rátettem a krémet, erre a gyümölcsöket (eper, cseresznye, ribizli), és tortazselével befedtem.
Pár órára hűtőbe raktam, és már kész is. Nagyon finom, könnyű kis sütemény lett!!!

4 megjegyzés:

Mónika írta...

Nagyon gusztusos.

Sütis néne írta...

Köszönöm! :-)

Latsia írta...

Szép és gusztusos lett, érdemes volt megcsinálni és feltenni! A tésztareceptedet vittem is, nagyon jól hangzik!

Sütis néne írta...

Köszönöm! Remélem ízleni fog!