Nos, már régóta kutatok az ideális pogácsa recept után. Mondanom se kell számos variációt kipróbáltam, hajtogattam, tekertem(mint most), vagy mindezek nélkül........
Igazából azt hiszem eddig ez a legfinomabb, cseppet sem száraz, szép magas is....
Mi sem bizonyítja jobban, hogy mikor elkészült és meglátta azuram, így szólt : " jajj de szép! ", miután megkóstólta : "Hú, és finom is!"........ nincs mit hozzáfűznöm :-))))))))))))))))
Túrós pogácsa
Hozzávalók :
- 25 dkg túró
- 1 dl tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- ízlés szerinti só
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 2+1 tojássárgája
- 20 dkg sajt (trappista, edami)
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 2+1 tojássárgája
- 20 dkg sajt (trappista, edami)
A következőkben, az eredeti recit írom le, de én nem vacakoltam vele ennyit, csak beraktam mindent a kenyérsütő gépbe, és összedolgoztattam vele. Ennyi. Mivelhogy beteg gyerek van a háznál, így időm, és erőm véges........
Szitán vagy krumplinyomón áttörjük a túrót.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, a margarint apró kockákra vágjuk.
A tejfölben simára keverünk 2 tojássárgáját és 1 evőkanál sót.
A sajtot megreszeljük.
Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben a margarint, közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt, összegyúrjuk (egészen lágy tésztát kapunk), hozzátesszük a túrót, majd cipót formálunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.
Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt 2/3 részével, és hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük.
Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen ismét megkelesztjük (fél óra).
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat).
Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit.
A tésztából 2 ujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk .
A forró sütőben 20-25 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!
megjegyzés: a recept Lajos Mari alkotása, én csak picit módosítottam
11 megjegyzés:
Jajj, ez aztán igazán gyönyörü!!!
Köszönöm! :-))))
Kipróbáltam, és bár nem lett ilyen tökéletes(nem sütöttem korábban pogácsát), mint a képen, de nagyon finom. Köszönöm a receptet!
ó, örülök neki, hogy ízlik!és szívesen!:-)))))
Én is kipróbáltam. Margarin helyett vajat tettem. Nagyon finom és mutatós pogácsáim lettek. Köszönöm.
Annyi pogácsa recept van a net-en, hogy az egysgszerűen hihetelen! Sokat kipróbáltam, de ez volt az, ami a legfinomabb! Ez hasonlít legjobban anyukám régi pogácsájára! Se nem zsíros, se nem száraz, pont olyan, amilyennek lennie kell!
Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett! :-)
Nagyon finomra és szépre sikerültek, pedig most sütöttünk először pogácsát! Szuper a recept, köszönjük! :-)
Nagyon szívesen! :-)
Qczy Szegedről, most próbáltam ki előszőr életembe túrós pogácsát - isteni finom lett, viszem apunak be a kórházba.....Köszönöm a receptet! Mosolygós szép napot mindenkinek innen a napfény városából :)) !
Örülök, hogy ízlik, és jobbulást apukádnak!:-)
Megjegyzés küldése