2009. január 18., vasárnap | By: Sütis néne

Töltött káposzta (húsmentesen)



Eddig még sosem készítettem töltött káposztát.
Ennek fő oka, hogy a férjem nem enné meg, de én valahogy nagyon megkívántam (persze nem húsosan), és épp minden hozzávaló volt itthon.
Így nekiálltam a saját verziómnak, és nem bántam meg!!!!!
Annyira, de annyira finom lett, hogy csak na!!!!!!!!!!!!:-)))
(ízre pont olyan lett -na jó, nem egészen, mert ez finomabb!:-D, mint az imádott konzerves-húsos székelykáposzta(hja, régen nemigen válogattam....), amit ezer éve ettem, mikor még kislány koromban sátorozni voltunk anyuékkal!;-D )


Töltött káposzta (vegetáriánus)

Hozzávalók:

- 1/2 kg savanyú káposzta
- 5 db édeskáposzta levél
- fél zacskó szójagranulátum
- másfél csésze főtt rizs
- másfél csésze főtt bulgur
- 5 dkg darált dió
- őrölt kömény
- folyékony füst
- pirospaprika
- bors
- só
- pár db fokhagyma
- 1 nagy fej hagyma
- olaj
- 2 db kicsi paradicsom konzerv

tejföl és finom barna kenyér a tálaláshoz


Az édeskáposzta leveleket sós vízben puhára főzöm.
Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát,fokhagymát.
Belekeverem a borsot, sót, pirospaprikát ,diót.
Hozzáteszem az áztatott szójához, majd mehet bele a rizs és a bulgur, ill. a folyékony füst.
jól összekeverem. Kicsit állni hagyom.
A káposzta levelet megtöltöm ezzel a töltelékkel.
Egy nagy lábas alján szétterítem a savanyúkáposzta felét, ráteszem a töltelékeket, majd beterítem a savanyúkáposzta másik felével.
Ezután a sürített paradicsomot felengedem vízzel,sózom, cukrozom.
Ezt öntöm a káposztára, amíg ellepi.
Lefedve , kis lángon 1 órát főzöm.
A végén tejföllel locsolom meg, és jól megeszegetem! :-)

2 megjegyzés:

iLona írta...

Mi az a bulgur ill. folyékony füst?

Sütis néne írta...

vicus!
mindkettő beszerezhető reform üzletben, esetleg herbáriában, DM-ben.
itt pl. találsz pár szót a bulgurról is.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bulgur