2015. szeptember 20., vasárnap | By: Sütis néne

Karamellás francia krémes


Nos, akkor az egyik kedvenc sütinkkel folytatom a sort. A receptet anyósomtól kaptam, aki egy újságban találta. Sokféle franciakrémes recept van már itt nálam, ez a verzió nagyon finom és tuti hogy nem fog szétcsúszni, dőlni. Igaz min. 1 napot várni kell, hogy bepuhuljon a tészta. 
Ha vk-t zavar hogy pudingos, akkor főzött lisztes krémes verzióval is ki lehet próbálni, de nekem nem volt kedvem az arányokkal kísérletezni. A tejszínhab meg akárhogy is nézzük csak akkor lesz ilyen magas és fix, ha cukrászhabbal készítjük, az eredeti állati tejszín sajnos nem ilyen szép még ha fixálót is használunk hozzá. Ráadásul ez a kép nem a legjobb, amit múlt hétvégén készítettem jobban sikerült, csak arról nincs fotó :-D.

Karamellás krémes

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 ek méz

A vaníliás krémhez 
- 2 csomag vaníliás pudingpor(érdemes a jobb minőségűt megvenni, én Dr. Oetker Bourbon vaniliását szoktam használni)
- vaníliakivonat vagy vaníliás cukor (én ehhez is vagy házi kivonatot ill a Bourbon vaníliás cukrot használok)
- 2 evőkanál liszt
- 2 ek cukor
- 5 dl tej
- 2 dl víz
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg margarin

A habhoz 
- 6 ek kristálycukor
- 1 dl víz
- 500 ml tejszín (Hulala, vagy Meggle, mert ez megtartja a formáját, ha sima tejszínt használunk kelleni fog habfixáló)

A tetejére 
- 2 cs. karamellás pudingpor
- 7 dkg porcukor
- 2 ek étolaj
- 4 ek forró víz

A tésztát hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre osztjuk. Hűtőben pihentetjük min. fél órát, majd téglalap alakúra nyújtva, majd sütőpapíron tepsi hátán két lapot sütünk. kb 160 fok 10-20 perc-sütőfüggő az idő.
Az alsó krémhez kiekeverjük a pudingport a liszttel és a cukorral, hozzáöntjük a folyadékokat, és csomómentesre keverjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni, közben néha megkeverjük. A porcukrot kikeverjük a szobahőmérsékletű margarinnal, majd habosra kavarjuk a kihűlt pudinggal. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta egyik lapjára.
A 6 ek cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet, és szirupot főzünk. Ahogy hűl, sűrűsödni fog, ha kellő ideig forraltuk(nem kell túl sokáig). A tejszínhabot felverjük, közben hozzá adagoljuk a karamelles szirupot. Ezt a habot a vaníliás krém tetejére simítjuk.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, a forró vizet apránként adva hozzá. Ezt simítjuk a felső lapra(Célszerű a sütőpapíron hagyni a lapot, mert valamennyi lefolyik róla).  Hagyjuk hűlni, utána szépen szeletelhető és csak ezután tegyük rá a darabolt részeket a hab tetejére. (Így biztosan nem fog a krém össze és kinyomódni, mikor szeleteljük). Hűtőben egy napot állni hagyjuk, addig a tészta megpuhul. Nagyon finom, krémes süti, el lehet veszni egy-egy falatban, de tényleg!!!! A családban mindenki szereti! :-)