Már régen kinéztem a profiterolt, hogy elkészítem és húsvétkor időm is volt rá.
Még sosem készítettem égetett tésztát (blamázs, főleg egy sütis nénétől ;-D....), pedig nem is nehéz!Nekem elsőre is sikerült, tehát bátran neki lehet állni!
Profiterol
Hozzávalók:
- 3,5 dl víz
- 15 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 4 tojás
- csipet só
A vizet a sóval, vajjal felforraljuk.
Ha forr, gyorsan belekeverjük a lisztet (géppel), 3-4 percig nagylángon főzzük.
Hűtsük ki (min. langyosra), aztán ismét géppel keverjük össze, egyenként beletéve a tojásokat.
Habzsák segítségével formázzunk belőle golyókat, és sütőpapíron süssük ki.
Egymástól 3-4 cm-re tegyük a golyókat a tepsibe. (nekem kb 75 db lett)
Sütőt 200 fokra előmelegít.
170 fokon süssük őket 15-20 percig, míg aranyszínűek nem lesznek.
Ha kihűltek, lehet őket tölteni.
A töltelék nálam tejszínhab volt, kb. 5 dl (persze édesítve).
A habot a belsejébe kell nyomni, nekem van olyan kis műanyag kinyomóm, annak a hosszú egyenes végét tettem rá, és azzal nyomtam bele.
Az öntet pedig csokoládékrém.
- fél l tej
- pár ek. cukor (ízlés szerinti mennyiség )
- 2-3 ek. kakaópor (nem a cukrozott fajta!)
- 5 dkg étcsokoládé ( vagy kakaóport kihagyva 10 dkg csoki)
- 2-3 púpos! ek. étkezési keményítő (ha hígabbra szeretnénk, akkor kevesebb)
- 1 ek. vaj
- ill. ha krémesebbre szeretném, 1 tojássárgát is teszek bele
Egyszerűen készül: mindent összekevertem a csoki és vaj kivételével, majd az étcsokit darabolva tettem hozzá, fel a gázra, és addig kevertem míg besűrűsödött.
A végén hozzákevertem a vajat, ami szépen elolvadt benne.
Egy edénybe rétegeztem a krémet, profiterolt, rá ismét a krémet , majd lefedve hűtőbe tettem.
(természetesen a tejszínhab helyett lehet egyéb krémmel is tölteni, fantázia és idő kérdése)
Érdemes kipróbálni, nem nehéz és nagyon finom!!!!!!
8 megjegyzés:
köszi:)
ancsa
szívesen!:-)
Jujjj, köszike a receptet. Párom odáig lesz, ha megcsinálom neki :))
Már csak be kell szereznem olyan kinyomót és már lehet is gyártani :D
Szia Sütis néne!Csak egy kérdésem lenne.A tésztába mennyi cukrot raktál?Vagy csak ízlés szerint?Nagyon guszta!!!Most azonnal megcsinálnám,ha nem lennék diétán:-))) Üdv:Moncs
De rég keresek már egy ilyen receptet. Mi a Family Frosttól szoktunk venni, de ez bizti még annál is finomabb. Kipróbálom!
Örülök, hogy tetszik a recept! :-)
Moncs! a tésztában nincs cukor, egy csepp sem. ;-)(van helyette a krémekben;-P )
végre elkészült és mindenki nagyon elégedett volt vele!
a cukor mennyiségére valószínűleg azért kérdeztek rá, mert a hozzávalók között nem sorolod, a receptben viszont benne van, hogy felfőzöd a sóval,vajjal,vízzel.
mégegyszer köszi:)
ancsa
szívesen, ancsa!
örülök, hogy ízlett!:-)
(a hibát meg javítottam, azaz a cukrot kitöröltem. bocsánat, akit megzavartam vele...)
Megjegyzés küldése