Édesség nélkül lehet élni, csak nem érdemes....
ha keresel valamit...
Ezeket találod nálam
apró bosszúságok
(7)
apró örömök
(13)
Blogkóstoló játék
(3)
diabetikus
(2)
édes kelt tészta
(27)
egyéb édes
(27)
fagylalt
(17)
gondolatok
(97)
gyógy-szer de nem gyógyszer
(6)
hús nélkül
(41)
hússal
(8)
húsvét
(9)
iható
(5)
játék
(27)
kamrába való
(6)
karácsony
(73)
keksz
(33)
kenyér
(11)
kifli
(4)
kovász
(2)
könyv
(13)
körkérdés
(9)
kreatívkodás
(18)
krémes sütemény
(49)
kuglóf
(6)
léböjt
(4)
lekvár - zselé
(1)
leveles tészta
(4)
leves
(9)
maradék fehérjéből
(12)
muffin
(8)
nyaralás
(4)
palacsinta
(5)
péksütemény
(15)
piskóta-recept
(3)
pizza
(5)
pogácsa
(6)
saláta
(3)
sós kelt tészta
(19)
sütemény
(51)
sütés nélkül készült
(11)
szappan
(3)
tea
(2)
tészta
(3)
torta
(107)
VKF
(10)
Összetétel szerint
- csokoládé (69)
- dió (20)
- fondant (30)
- gesztenye (3)
- gyümölcs (64)
- hajdina (2)
- káposzta (4)
- kávé (7)
- kókusz (6)
- kovász (2)
- köles (4)
- krumpli (18)
- lencse (1)
- mák (1)
- marshmallow (2)
- méz (19)
- mogyoró (7)
- paradicsom (6)
- rizs (5)
- sütőtök (4)
- tej és tojásmentes (1)
- tejtermék (71)
- túró (33)
- zabpehely (4)
- zöldség (34)
A blogomban megjelenő tartalomra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Minden írás és fotó a sajátom, ezért ezeket máshol közzétenni csak úgy lehet, hogy a blogom, ill. a nevem fel van tüntetve!
Üzemeltető: Blogger.
Minden olvasómnak:
Szép napot (és egy nagy mosolyt) kívánok! :-)
A mosoly értéke
"Semmibe sem kerül, de sokat ad.
Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.
Egy pillanatig él csak, de emléke örökké megmarad.
Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle.
Boldoggá teszi az otthont, táplálja a jóakaratot, és a barátság biztos jele.
Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen.
Nem jelent földi javakat senki számára, nem lehet megvenni, elkérni, kölcsönadni vagy ellopni - csak önként lehet adni.
Ha valaki már túl fáradt ahhoz, hogy mosolyogni tudjon, akkor legalább Te nézz rá derülten.
Senkinek nincs annyira szüksége a mosolyra, mint annak, aki maga már nem tud mosolyogni.
Ha megakarod kedveltetni magadat az emberekkel, akkor mosolyogj!"
2009. december 16., szerda
|
By:
Sütis néne
Fatörzs torta karácsonyra
Várom , hogy lejárjon a mosógép....Ugye milyen karácsonyiasan kezdem?!
De tényleg, szóval, várom..., ezért még itt ülök este fél 10-kor, és gondoltam addig is beírom ezt a karácsonyi receptet, hátha valakinek megtetszik és elkészíti az ünnepekre. :-)
Karácsonyi fatörzs torta
Hozzávalók:
-6 tojás
-6 ek.cukor
-6 púpos ek. liszt
-1 csipet só
-késhegynyi sütőpor
töltelék:
- 4 tojás sárgája
-10 dkg porcukor
-1 kk. vanília kivonat
-10 dkg étcsokoládé
-20 dkg vaj
-4 ek.kakaópor
-5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj
-5 dkg mazsola rumba áztatva
-aki szereti, tehet bele 5 dkg apróra vágott diót is
-1-2 evőkanál rum
A sütőt melegítsük elő 200ºC-ra.
Egy nagy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Szitáljuk át a lisztet a sütőporral; a tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, és a lisztet fokozatosan keverjük hozzá.
A tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót, és robotgéppel verjük kemény habbá, majd apránként adagolva óvatosan keverjük a tésztába úgy, hogy a habot ne törjük szét. Öntsük a tepsibe, és süssük meg kb. 12-15 perc alatt, 165 fokon.
Ha kész, borítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, és a konyharuhával együtt tekerjük fel.
A krémhez a cukorral kikevert tojások sárgáját gőz fölött besűrítjük, lehűtjük.
Ebbe a krémbe belekeverjük az előzőleg felolvasztott étcsokit, vaníliakivonatot, az átszitált kakaót, a habosra vert vajat és a rumot.
A piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a krém 2/3-ad részével, megszórjuk mazsolával, narancshéjjal, dióval.
Feltekerjük a piskótát,úgy, hogy a széle alulra kerüljön.
Bevonjuk a maradék krémmel, majd díszítjük.
Díszeket is készíthetünk hozzá, ezt már előzőleg is meg lehet csinálni, majd hagyni megszáradni. Ez készülhet akár marcipánból, vagy fondantból is.
Én ezeket fondantból készítettem, házilag, ugyebár. ;-)
És nem kell hozzá semmi extra forma, a levelet előzőleg papírból vágtam ki, és késsel vágtam körbe a fondantban. A virághoz pedig egy kekszkinyomó formáját használtam, abba nyomtam bele kézzel, és utána kivágtam . És a hópihék is szintén érdekesen készültek, egy habzsák csőrös végével formáztam ki ilyenre.
Jó étvágyat hozzá!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Sütis néne
“Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” (Les Brown)
6 megjegyzés:
Ez nagyon szépre sikeredett! Az oldalsó ághoz külön sütsz egy piskótatekercset? Vagy egy tekercset vágsz ketté? A gombák sima habcsókmasszából készültek?
Nagyon szép!
De ötletesen megcsináltad a virágokat meg a hópelyhet! nagyon szép lett!
Köszönöm a dícséretet! :-)
Névtelen!
az oldalsó ág ugyanabból a piskótából van levágva. a gomba pedig szintén fondant.
Nagyon tetszik ez a recept, már többeknél nézelődtem de azt hiszem, hogy a Tiéd mellett teszem le a voksomat! ;-)
Körülbelül hány szeletes lehet ez a mennyiség?
Kedves Eszter! Örülök, hogy tetszik a recept.
De hogy hány szeletes? jó kérdés, amennyi felé elvágjátok. :-D komolyra fordítva a szót , már elég régen készítettem, így tényleg nem tudnám megmondani, de szerintem egy családnak épp elegendő.
Megjegyzés küldése