2009. december 16., szerda | By: Sütis néne

Fatörzs torta karácsonyra


Várom , hogy lejárjon a mosógép....Ugye milyen karácsonyiasan kezdem?!

De tényleg, szóval, várom..., ezért még itt ülök este fél 10-kor, és gondoltam addig is beírom ezt a karácsonyi receptet, hátha valakinek megtetszik és elkészíti az ünnepekre. :-)

Karácsonyi fatörzs torta

Hozzávalók:

-6 tojás

-6 ek.cukor

-6 púpos ek. liszt

-1 csipet só

-késhegynyi sütőpor

töltelék:

- 4 tojás sárgája

-10 dkg porcukor

-1 kk. vanília kivonat

-10 dkg étcsokoládé

-20 dkg vaj

-4 ek.kakaópor

-5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj

-5 dkg mazsola rumba áztatva

-aki szereti, tehet bele 5 dkg apróra vágott diót is

-1-2 evőkanál rum


A sütőt melegítsük elő 200ºC-ra.
Egy nagy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Szitáljuk át a lisztet a sütőporral; a tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, és a lisztet fokozatosan keverjük hozzá.
A tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót, és robotgéppel verjük kemény habbá, majd apránként adagolva óvatosan keverjük a tésztába úgy, hogy a habot ne törjük szét. Öntsük a tepsibe, és süssük meg kb. 12-15 perc alatt, 165 fokon.
Ha kész, borítsuk egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, és a konyharuhával együtt tekerjük fel.

A krémhez a cukorral kikevert tojások sárgáját gőz fölött besűrítjük, lehűtjük.
Ebbe a krémbe belekeverjük az előzőleg felolvasztott étcsokit, vaníliakivonatot, az átszitált kakaót, a habosra vert vajat és a rumot.

A piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a krém 2/3-ad részével, megszórjuk mazsolával, narancshéjjal, dióval.
Feltekerjük a piskótát,úgy, hogy a széle alulra kerüljön.
Bevonjuk a maradék krémmel, majd díszítjük.

Díszeket is készíthetünk hozzá, ezt már előzőleg is meg lehet csinálni, majd hagyni megszáradni. Ez készülhet akár marcipánból, vagy fondantból is.
Én ezeket fondantból készítettem, házilag, ugyebár. ;-)
És nem kell hozzá semmi extra forma, a levelet előzőleg papírból vágtam ki, és késsel vágtam körbe a fondantban. A virághoz pedig egy kekszkinyomó formáját használtam, abba nyomtam bele kézzel, és utána kivágtam . És a hópihék is szintén érdekesen készültek, egy habzsák csőrös végével formáztam ki ilyenre.

Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon szépre sikeredett! Az oldalsó ághoz külön sütsz egy piskótatekercset? Vagy egy tekercset vágsz ketté? A gombák sima habcsókmasszából készültek?

Belly írta...

Nagyon szép!

Kiskukta írta...

De ötletesen megcsináltad a virágokat meg a hópelyhet! nagyon szép lett!

Sütis néne írta...

Köszönöm a dícséretet! :-)

Névtelen!
az oldalsó ág ugyanabból a piskótából van levágva. a gomba pedig szintén fondant.

Eszter írta...

Nagyon tetszik ez a recept, már többeknél nézelődtem de azt hiszem, hogy a Tiéd mellett teszem le a voksomat! ;-)
Körülbelül hány szeletes lehet ez a mennyiség?

Sütis néne írta...

Kedves Eszter! Örülök, hogy tetszik a recept.
De hogy hány szeletes? jó kérdés, amennyi felé elvágjátok. :-D komolyra fordítva a szót , már elég régen készítettem, így tényleg nem tudnám megmondani, de szerintem egy családnak épp elegendő.