Édesség nélkül lehet élni, csak nem érdemes....
ha keresel valamit...
Ezeket találod nálam
apró bosszúságok
(7)
apró örömök
(13)
Blogkóstoló játék
(3)
diabetikus
(2)
édes kelt tészta
(27)
egyéb édes
(27)
fagylalt
(17)
gondolatok
(97)
gyógy-szer de nem gyógyszer
(6)
hús nélkül
(41)
hússal
(8)
húsvét
(9)
iható
(5)
játék
(27)
kamrába való
(6)
karácsony
(73)
keksz
(33)
kenyér
(11)
kifli
(4)
kovász
(2)
könyv
(13)
körkérdés
(9)
kreatívkodás
(18)
krémes sütemény
(49)
kuglóf
(6)
léböjt
(4)
lekvár - zselé
(1)
leveles tészta
(4)
leves
(9)
maradék fehérjéből
(12)
muffin
(8)
nyaralás
(4)
palacsinta
(5)
péksütemény
(15)
piskóta-recept
(3)
pizza
(5)
pogácsa
(6)
saláta
(3)
sós kelt tészta
(19)
sütemény
(51)
sütés nélkül készült
(11)
szappan
(3)
tea
(2)
tészta
(3)
torta
(107)
VKF
(10)
Összetétel szerint
- csokoládé (69)
- dió (20)
- fondant (30)
- gesztenye (3)
- gyümölcs (64)
- hajdina (2)
- káposzta (4)
- kávé (7)
- kókusz (6)
- kovász (2)
- köles (4)
- krumpli (18)
- lencse (1)
- mák (1)
- marshmallow (2)
- méz (19)
- mogyoró (7)
- paradicsom (6)
- rizs (5)
- sütőtök (4)
- tej és tojásmentes (1)
- tejtermék (71)
- túró (33)
- zabpehely (4)
- zöldség (34)
A blogomban megjelenő tartalomra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Minden írás és fotó a sajátom, ezért ezeket máshol közzétenni csak úgy lehet, hogy a blogom, ill. a nevem fel van tüntetve!
Üzemeltető: Blogger.
Minden olvasómnak:
Szép napot (és egy nagy mosolyt) kívánok! :-)
A mosoly értéke
"Semmibe sem kerül, de sokat ad.
Gazdagabbá teszi azokat, akik kapják, és mégsem juttatja koldusbotra azokat, akik adják.
Egy pillanatig él csak, de emléke örökké megmarad.
Senki sem olyan gazdag, hogy meglehetne nélküle, és senki sem olyan szegény, hogy ne lenne gazdagabb tőle.
Boldoggá teszi az otthont, táplálja a jóakaratot, és a barátság biztos jele.
Nyugalom a megfáradtnak, napfény a csüggedőnek, világosság a szomorkodónak, és a természet legjobb orvossága a bajok ellen.
Nem jelent földi javakat senki számára, nem lehet megvenni, elkérni, kölcsönadni vagy ellopni - csak önként lehet adni.
Ha valaki már túl fáradt ahhoz, hogy mosolyogni tudjon, akkor legalább Te nézz rá derülten.
Senkinek nincs annyira szüksége a mosolyra, mint annak, aki maga már nem tud mosolyogni.
Ha megakarod kedveltetni magadat az emberekkel, akkor mosolyogj!"
2010. szeptember 11., szombat
|
By:
Sütis néne
Szilvás krémes
Még 4 napig (16-áig) várom a jelentkezésetek a szülinapi játékra, aztán sorsolás! :-D
Egyébként köszönöm Mindenkinek, aki megjegyzést írt, nagyon jólesnek a kedves szavak és nem is gondoltam volna, hogy ennyien fogtok jelentkezni! :-)))
és most egy kis sütemény:
Az nlcafen láttam meg ezt a receptet, és igen megtetszett. Lévén, hogy van szilvánk, ha nem is sok, de jut belőle sütibe is.
Általában nem szeretek olyan receptet sütni, ami csak úgy megjelenik valahol ( mert ugye ki tudja ténylegesen jók-e az ott megadott arányok) de azért belevágtam. És persze közben módosítgattam , elvégre már van egy kis tapasztalatom sütik terén. ;-)
Tehát ide már úgy írom, ahogy én készítettem.
Szilvás krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 tk. őrölt fahéj
- fél cs. sütőpor
- 1 egész tojás, plusz 1 sárgája
- 175 ml tejföl
A krémekhez:
az alsóhoz:
- 80 dkg szilva
- 8 dl víz
- 20 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 1 tk fahéj
középsőhöz ( és felsőhöz):
- 6 dl tej
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 6-7 ek. liszt
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján, egymás után süssünk négy lapot. A tészta igen jó állagú lett, könnyen nyújtható, formázható. A legnagyobb méretű tepsink hátulját használjuk. Tipp: Sütés előtt szurkáljuk meg jó sok helyen villával, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon, kb 20 perc alatt sül meg.
Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára majd botmixerrel turmixoljuk szét. Várjuk meg, amíg kihűl, majd keverjünk hozzá 2 csomag vaníliás pudingot, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet hagyjuk teljesen kihűlni, majd kenjük az alsó lapra (apránként). Kivételesen most tényleg pudingport használtam, pedig nem szoktam, de féltem milyen lenne a krém, ha liszttel csinálnám. Hát talán jobban megkötött volna, mint így a pudingporral, legközelebb köztes megoldásként szerintem jobb lenne keményítőt használni.
A középső és felső krémhez a lisztet főzzük meg 6 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 25 dkg vajat keverjünk ki 20 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a lisztes tej, alaposan dolgozzuk össze a krémeket,és vegyük kétfelé. Egyik felét rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lap fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.
A felső krémréteghez a fehér krém másik felét használjuk és a szilva"lekvárból" elveszünk kb 3- 4 evőkanállal. Ezt a kettőt összekeverjük. ( de óvatosan, nehogy kicsapódjon-sajna én kissé így jártam)Ezt a réteget tesszük a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.
1 éjszakát hagyjuk állni, hogy megpuhuljanak a lapok.
Tipp: szerintem célszerűbb a lekváros részt tenni felülre, mert a vajkrém súlya miatt a lekvár kissé kinyomódik( főleg ha hamar tesszük rá a többi lapot, és nem várunk, míg megdermed), illetve az alsó lap így nehezebben puhul meg, mivel a lekvárban nincs vaj, ami megpuhítaná a tésztát. Ha viszont ez kerül felülre, egyszerre 2 nehézséget is megoldottunk! :-)
Még egy tipp: Ha a felső réteg kissé elállna a krémtől, miután ráöntöttük a csokit, és megszilárdult, tegyük rá follpackot, és valami nehezéket, majd hagyjuk így egy darabig.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Sütis néne
“Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” (Les Brown)
4 megjegyzés:
Nagyon klasszul néz ki a sütid! Nekem is van szilvám, de ez valami mennyei lehet belőle. Egy kicsit munkásnak tűnik, de az eredmény biztosan kárpótolt érte! Gratulálok!
Köszönöm Nelly!
Tényleg nem 5 perces munka, de finom! :-)
Bár itthon nem sok marad belőle, mert egy része megy anyukámnak, egy része anyósomnak, meg a munkahelyre is vinnem kell:-D.
Szia, ha legközelebb kicsapódik a krém, pár másodpercre tedd be a mikróba, aztán robottal jól keverd , és máris jó lesz. Akkor is működik, ha tojás is van benne, csak vigyázni kell, ne túl sokáig mikrózzuk, mert ugye akkor rántottánk lesz.
Köszi a tippet Tatin!
Megjegyzés küldése