2010. szeptember 11., szombat | By: Sütis néne

Szilvás krémes



Még 4 napig (16-áig) várom a jelentkezésetek a szülinapi játékra, aztán sorsolás! :-D
Egyébként köszönöm Mindenkinek, aki megjegyzést írt, nagyon jólesnek a kedves szavak és nem is gondoltam volna, hogy ennyien fogtok jelentkezni! :-)))

és most egy kis sütemény:

Az nlcafen láttam meg ezt a receptet, és igen megtetszett. Lévén, hogy van szilvánk, ha nem is sok, de jut belőle sütibe is.
Általában nem szeretek olyan receptet sütni, ami csak úgy megjelenik valahol ( mert ugye ki tudja ténylegesen jók-e az ott megadott arányok) de azért belevágtam. És persze közben módosítgattam , elvégre már van egy kis tapasztalatom sütik terén. ;-)
Tehát ide már úgy írom, ahogy én készítettem.


Szilvás krémes

Hozzávalók:

A tésztához:
- 70 dkg liszt

- 25 dkg vaj, vagy margarin

- 20 dkg porcukor

- 2 tk. őrölt fahéj

- fél cs. sütőpor

- 1 egész tojás, plusz 1 sárgája

- 175 ml tejföl


A krémekhez:

az alsóhoz:
- 80 dkg szilva

- 8 dl víz

- 20 dkg cukor

- 2 cs. vaníliás pudingpor

- 1 tk fahéj

középsőhöz ( és felsőhöz):
- 6 dl tej

- 25 dkg vaj, vagy margarin

- 20 dkg porcukor

- 6-7 ek. liszt

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és egy nagy tepsi hátulján, egymás után süssünk négy lapot. A tészta igen jó állagú lett, könnyen nyújtható, formázható. A legnagyobb méretű tepsink hátulját használjuk. Tipp: Sütés előtt szurkáljuk meg jó sok helyen villával, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon, kb 20 perc alatt sül meg.

Az alsó krémréteget a következőképp készítsük el: 80 dkg szilvát daraboljunk apró kockákra, majd 8 dl vízzel, 20 dkg cukorral és egy kiskanál fahéjjal főzzük puhára majd botmixerrel turmixoljuk szét. Várjuk meg, amíg kihűl, majd keverjünk hozzá 2 csomag vaníliás pudingot, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet hagyjuk teljesen kihűlni, majd kenjük az alsó lapra (apránként). Kivételesen most tényleg pudingport használtam, pedig nem szoktam, de féltem milyen lenne a krém, ha liszttel csinálnám. Hát talán jobban megkötött volna, mint így a pudingporral, legközelebb köztes megoldásként szerintem jobb lenne keményítőt használni.

A középső és felső krémhez a lisztet főzzük meg 6 dl tejben, és tegyük félre hűlni. 25 dkg vajat keverjünk ki 20 dkg porcukorral, majd miután kihűlt a lisztes tej, alaposan dolgozzuk össze a krémeket,és vegyük kétfelé. Egyik felét rétegezzük a teljesen kihűlt szilvás lap fölé, majd egy újabb lappal fedjük be.

A felső krémréteghez a fehér krém másik felét használjuk és a szilva"lekvárból" elveszünk kb 3- 4 evőkanállal. Ezt a kettőt összekeverjük. ( de óvatosan, nehogy kicsapódjon-sajna én kissé így jártam)Ezt a réteget tesszük a süteményre, és ismét fedjük be egy lappal. A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítsük.

1 éjszakát hagyjuk állni, hogy megpuhuljanak a lapok.

Tipp: szerintem célszerűbb a lekváros részt tenni felülre, mert a vajkrém súlya miatt a lekvár kissé kinyomódik( főleg ha hamar tesszük rá a többi lapot, és nem várunk, míg megdermed), illetve az alsó lap így nehezebben puhul meg, mivel a lekvárban nincs vaj, ami megpuhítaná a tésztát. Ha viszont ez kerül felülre, egyszerre 2 nehézséget is megoldottunk! :-)
Még egy tipp: Ha a felső réteg kissé elállna a krémtől, miután ráöntöttük a csokit, és megszilárdult, tegyük rá follpackot, és valami nehezéket, majd hagyjuk így egy darabig.

4 megjegyzés:

nelly írta...

Nagyon klasszul néz ki a sütid! Nekem is van szilvám, de ez valami mennyei lehet belőle. Egy kicsit munkásnak tűnik, de az eredmény biztosan kárpótolt érte! Gratulálok!

Sütis néne írta...

Köszönöm Nelly!

Tényleg nem 5 perces munka, de finom! :-)
Bár itthon nem sok marad belőle, mert egy része megy anyukámnak, egy része anyósomnak, meg a munkahelyre is vinnem kell:-D.

BirgánAndi írta...

Szia, ha legközelebb kicsapódik a krém, pár másodpercre tedd be a mikróba, aztán robottal jól keverd , és máris jó lesz. Akkor is működik, ha tojás is van benne, csak vigyázni kell, ne túl sokáig mikrózzuk, mert ugye akkor rántottánk lesz.

Sütis néne írta...

Köszi a tippet Tatin!