2011. január 13., csütörtök | By: Sütis néne

Karácsonyi borhabtorta



Ez a torta volt karácsonykor a fő desszertünk. Nagyon finom, kellemes ízű a krémje, és könnyed, cseppet sem tömény.
A piskótám a szokásos 4 tojásos piskóta volt.De itt nem is ez a lényeg, hanem a krém:

A borhabhoz:

- 4 tojássárgája,

- 5 dkg liszt,

- 4 dl muskotályos, édes fehérbor,

- 20 dkg kristálycukor,

- 1 darab fahéj,

- 8-10 szem szegfűszeg,

- 1 púpos evőkanál zselatin ,

- 1 dl víz,

- 6 dl tejszín.

A tojássárgákat a liszttel és kevés borral kikeverjük, közben a bort felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral. A fűszeres bort átszűrjük és keverés közben a tojássárgákhoz adjuk. Föltesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük. Amint jó sűrű, hideg vízfürdőbe állítjuk. Közben a zselatint feloldjuk hideg vízben, majd felforraljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, míg a tejszínből kemény habot verünk. A langyos zselatint a tojássárgájás krémhez keverjük, majd a teljesen kihűlt krémet óvatosan elkeverjük a felvert tejszínnel.
A piskótát ezzel a krémmel kenjük meg kívül -belül. Pár órára hűtőbe tesszük.

A krém receptje Duendétől származik. Köszönet érte!

( a virág a torta tetején eredetileg nem volt betervezve, csak sajnos mikor rátettem a sablont, a krém ráragadt, és a piskótáig lejött a tésztáról. így muszáj volt valamivel eltakarnom ... ;-P ezért lett kissé túldíszített a süti... )

2 megjegyzés:

tücsi írta...

Gyönyörű ezt a torta.:)
A krémje isteni finom lehetett:)))

Sütis néne írta...

köszönöm, tényleg finom volt! :-)