Ez egy nagyon finom almás kelt tészta! Ideális, ha mondjuk van pár db tavalyi almánk, amit megenni már nem nagyon vágyunk, viszont ebbe a tésztába tökéletes. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Én már többször elkészítettem, és mindig nagyon hamar elfogyott...
A receptet Edithnél láttam meg.
Almás csavart
- 1 kg liszt,
- 2 tojás,
- 15 dkg cukor,
- kb. 4 dl tej-tejföl keverék,
- 2 csapott evőkanál porélesztő,
- 1 dl olaj,
- csipetnyi só.
A töltelékhez:
- 4 megtisztított, kockákra vágott alma, -én lereszeltem az almát, így könnyebb a tésztába tenni, és kevésbé potyog ki
- 2 evőkanál mazsola, - ezt én elhagytam
- 3 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál keményítő,
- kevés őrölt fahéj.
A kenéshez olaj és 1 tojás.
A mázhoz:
- 20 dkg porcukor, -ennél jóval kevesebb cukrot használtam
- citromlé,
- fél kávéskanálnyi darált mák.- ezt szintén elhagytam
A tészta hozzávalóit összedolgoztam, kelesztettem. (persze kenyérsütőgépben, de lehet kézzel is) Ezalatt elkészítettem a tölteléket: az almát lereszeltem, megpároltam, majd hozzáadtam a 2 evőkanál vízzel elkevert keményítőt, forraltam, majd hozzátettem a fahéjat. A megkelt tésztát téglalappá nyújtottam, ráhalmoztam a tölteléket és először az alsó részét hajtottam rá, majd erre borítottam a felső részt. Az így nyert töltött tésztát 2 cm széles szeletekre vágtam, megcsavartam és sütőpapirral ellátott tepsibe tettem. Megkentem a felvert tojással és előmelegített, forró sütőben 160-170 fokon kb. 20 perc alatt lett kész. A mázat a még meleg tésztára kell kenni .
(az eredeti recept bonyolultabb módját írja le a tészta elkészítésének, vagyis formázásának, de én úgy találtam felesleges. Épp elég csak ráhajtani az almára, alul, felül, legalábbis én nem vagdostam és hajtogattam össze a tésztát az alma ráhelyezése előtt.)
2 megjegyzés:
Biztos nagyon fincsi lehet! Köszi a recept megosztását! :)
szívesen!
Nekünk tényleg nagyon ízlik! ;-)
Megjegyzés küldése