Igen, az életem első bejglije. Ennek fő oka, hogy a család nemigen szereti (én sem).
De most mégis készítettem, mert megígértem a mamámnak, hogy készítek neki, ne azt a ... boltit egye.
S mivel ő cukorbeteg, ezért édesítővel készült.
2 fajtát alkottam, gesztenyéset és diósat. Megjegyzem a gesztenyés igazi gesztenyéből van, nem fagyasztott gesztenyepüréből, amiben ugye ki tudja mennyi a valódi gesztenye.
Hisz a mamámnak a legjobb jár! :-)
Diabetikus bejgli
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 2 dkg glukonon
- 0.8 dl tej
- 1 tojás
- 1 dkg élesztő
- só
- 1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat összegyúrom, majd fél órára hűvös helyre teszem pihenni.
A tésztát 2 felé veszem, majd téglalap alakúra nyújtom, de lisztezés nélkül!
Ezután megtöltöm a töltelékkel, behajtom a széleit és feltekerem.
Lekenem 1 tojás sárgájával a tetejét, majd langyos helyen hagyom száradni egy délutánt.
Ha megrepedt rajta a rákent tojás, lekenem fehérjével és egy éjjelre hűvös helyre teszem pihenni.
Másnap reggel megszurkálom hurkapálcával, hogy sülés közben ne repedjen szét.
160-170 fokon, kb. 25 percig sütöm.
Tölteni bármivel lehet, ízlés szerint.
Persze a hagyományos töltelék, a diós és a mákos.
Én mint említettem, egyiket diósan készítettem, mazsolával, glukononnal, kevés vízzel-utóbbi kettőből szirup készült, amiben a mazsolát áztattam. Majd hozzátettem a diót is, reszelt citromhéjat.
Nem írok mennyiséget, mert csak úgy kb.-re készítettem.
Ha túl híg lenne a töltet, darált keksszel lehet sűríteni.
A gesztenyéshez eredeti főtt gesztenye belsejét használtam.
Hozzá olvadt margarint, glukonont, rumot, és rumban eltett meggyet tettem.
Remélem ízlik majd neki! sajna felvágni nem tudom, hogy belekukkanthassak milyen lett, mert furán nézne ki, ha darabokban szállítanám....
2 megjegyzés:
Gratulálok, nagyon szép lett!
Mi szeretjük a bejglit, de én még sose csináltam, még nem nőttem fel hozzá eléggé :))
köszönöm!én se álltam volna neki, csakhát felajánlottam, hogy készítek, így nem volt mit tenni, belevágtam. :-D
Megjegyzés küldése