Ez az egyik kedvenc pogácsám. Pontosabban a legkedvencebb. :-)
Nagyon könnyű, puha, foszlós, és jól bírja a hibernálást. Konkrétan, volt mikor úgy készítettem, hogy már csak a sütés lett volna hátra, de mivel szerettem volna, ha frissen kapják a vendégek, ezért hideg helyen hagytam, folpackkal letakarva.(ez lehet hűtő, vagy télen a terasz ;-D ). Elmondhatom, hogy így még könnyedebb, puhább lett. Még anyósom is odáig volt érte... Ezen a képen kissé laposkák, egyébként magasabbak szoktak lenni.
Pehelykönnyű krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 1 púpos ek. tönkölykorpa
- 1 púpos ek. búzacsírapehely
- 25 dkg margarin
- 3 db főtt, áttört krumpli
- 0,5-1 dl langyos tej
- kevés cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 teáskanál só
A tetejére:
- 1 tojás
A hozzávalókat kézzel vagy géppel összegyúrom. Gépi (kenyérsütő) dagasztásnál nem kell az élesztőt felfuttatni, ellentétben a kézi gyúrással. Aztán gépnél ugye automatikusan keleszt is, míg kézi elkészítésnél, a dagasztás után 1 órát kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtjuk, majd kétszer félbehajtjuk. Nem kell pihentetni közben.A hajtások után azonnal kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, késsel bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk.
A tetejét lekenjük a tojással, és kb 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Mutatom a képet a képet a 2 extrémebb hozzávalóról:
2 megjegyzés:
Húú! Nekem igazán semmi bajom az anyósommal, de mint tudjuk úgy általában... Úgyhogy ha ez anyósbarát süti, akkor ki kell próbálnom. :-)
:-)bátran próbáld meg, remélem, ízlik majd(neki is).
Megjegyzés küldése