2013. április 4., csütörtök | By: Sütis néne

Bori málna álma




A Gaura Ágnes írónővel futó közös játék mellett (melyre még mindig lehet jelentkezni! ) 4 db desszerttel is készültem, melyeket az írónő könyve ihletett. Minden héten hozok egyet, amíg csak tart a játék. Remélem tetszeni fog nektek is és általuk még inkább kedvet kaptok az írónő könyveinek olvasásához. :-)



Bori málna-álma

Hozzávalók:

- 1 ek. málnapálinka

- 1-2 ek. víz

- 1 tk instant kávé (granulátum)

- 5-6 db babapiskóta

- kb 15 - 20 db málna(fagyasztott is jó)

- 2,5 ek. cukor

- 3 ek málnapálinka vagy víz

- 1 tk. keményítő

- 2 dl tejszín

- 5 dkg olvasztott fehércsoki

- fél doboz(nagy) lecsöpögtetett tejföl

- 1 ek. porcukor

- díszítéshez málnaszemek, vagy apróra tört corn flakes

A málnapálinkát, kávét és vizet kikeverjük, hogy a kávé gran. feloldódjon. A babapiskótákat félbetörjük.
A málnát a cukorral, pálinkával(vagy vízzel) összefőzzük. Leszűrjük, hogy mag ne maradjon benne, majd visszatesszük a gázra, hozzákeverjük a keményítőt és kissé besűrítjük. hagyjuk hűlni. A tejszínt habbá verjük. A lecsöpögtetett tejfölt kikeverjük a porcukorral és a megolvasztott fehércsokival( ez utóbbi el is hagyható). Ez utóbbihoz hozzákeverjük a tejszínt is. Ezután mehet a rétegezés. A babapiskótákat belemártjuk a málnapálinkás-kávés lébe, majd letesszük egy bármilyen forma aljába. (Én ezeket a szép poharakat választottam). Ezután rákanalazunk egy adag tejszínes-tejfölös keveréket. Erre jön a málnakrém. Ismét mártott babapiskóta, majd tejszínes-tejfölös krém, és végül a tetejére ismét málnakrém. Díszítjük(Én apróra tört corn flakes-szel ill. málnával díszítettem). Ez az adag 2 főre elég. A férjemmel "estünk neki" ( a lányzóm nem szereti a krémes dolgokat) és így pillanatok alatt elfogyott. :-)

megjegyzés: A lecsöpögtetett tejföl jó alternatíva a mascarpone krém helyettesítésére, hisz lényegesen olcsóbb, és a krémben nem érezni a kettő közti különbséget. Elkészítésénél csupán annyi a teendő, hogy egy sűrűbb szövésű anyagot helyezünk egy szűrőbe, amit egy edényre helyezünk. Ebbe öntjük a tejfölt, az anyagot felül összekötjük, és pár órát hagyjuk a hűtőben csepegni. A lecsöpögött savó később bármilyen kelt tészta készítéséhez felhasználható.






2 megjegyzés:

Unknown írta...

Finom lehet!!! Kérnék egy pohárkával virtuálisan :)

Sütis néne írta...

szívesen küldenék, de már tényleg csak virutálisan tehetem! :-D