2009. november 19., csütörtök | By: Sütis néne

Tökéletes pizza



Toma konyhájában találtam meg a számomra is tökéletes pizza receptjét. Sajnos a fotóm elég béna lett, mert a telefonommal készült, a valóságban sokkal jobban nézett ki és a színek se ilyenek voltak... :-(
Íme a pizzatészta alapreceptje: -Tomától átmásolva- 

Egy keverőtálba hat csésze (2dl-es) lisztet (BL80-as kenyérliszt) és két teáskanál sót teszek.
A közepébe egy mélyedést alakítok ki, és beleöntök két csésze langyos vizet, amibe egy zacskó (7 g) instant élesztőt (Dr.Oetker) szórok, egy evőkanál cukor társaságában.
Egy kicsit hagyom, hogy az élesztő felfusson, hozzáadok 6 evőkanál olívaolajat, és az egészet összekeverem.
Ezután egy belisztezett deszkára teszem, és alaposan átgyúrom.
10-15 percnyi gyúrás után, egy tálba teszem, letakarom, és egy órára félreteszem egy meleg helyre, hogy a duplájára keljen.
Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor még egyszerűbb a dolog, mert csak a hozzávalókat beletesszük, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészítjük a tésztát.)
Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután négyfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem.
Két napig eláll így.
Sokan megütközhetnek, az istant élesztőn, de szerintem pizzatészta esetében mindegy milyen élesztőt használunk. Szerintem az instant élesztőnek permanens a minősége, míg a nyers élesztő hol jobb, hol rosszabb, nem igazán megbízható. Persze mindenki használja azt amit megszokott.

megj. : nekem nem volt elég hozzá a 2 csésze víz, kellett még hozzá plusz kettő csészével. egyébként kenyérsütővel dagasztottam. naná! ;-)


elkészítése:

A pizzatészta adott.
Az első lényeges dolog, hogy ne használjunk nyújtó/sodrófát.
Kézzel alakítsuk ki a pizzatésztánkat, nem baj, ha nem lesz szabályos kör alakú.
Egy belisztezett deszkára tegyük az átgyúrt tésztát, egy kicsit lapogassuk meg, hogy egy korongalakot kapjunk, majd kézbe véve, belülről kifelé haladva, körbe-körbe forgatva nyújtsuk. (a pörgetésssel is lehet próbálkozni,mint a profik, habár nekem nem ment...;-D)
Ha már a közepe eléggé elvékonyodott, a deszkára fektetve, a vastagabb széleit a tenyerünkkel nyomkodjuk kifelé, így nyújtva tovább.
Vigyázzunk, nehogy kiszakadjon.
Tegyük rá az ilyenkor szokásos dolgokat, ki mit szeret....
Most jön a sütés. A sütőben a rácsot, tegyük a legalacsonyabb polcra, tegyük rá az üres pizza-tepsit vagy sütőlapot és 250 fokra melegítsük elő (kb.20perc). ezután a pizzát, óvatosan csúsztassuk a forró tepsire, vagy sütőlapra, és süssük a pizzát 12 percig.
Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki, és még egy percig hagyjuk bent. Ezután tépkedjünk rá friss bazsalikomot, egy rácsra csúsztassuk át a forró pizzát, és azon hűtsük.
Nekem nagyon bevált ezzel a módszerrel a sütés, éppen jó lett a tészta vastagsága!
A férjem szerint ha kicsit jobban megpirult volna a széle, azt hinné pizzériából hozták! Ez ám a dícséret! :-)))






2 megjegyzés:

Bombadil Toma írta...

örülök, hogy jól sikerült:)
de most vettem észre, így hogy beemelted a szöveget, hogy elírtam annak idején a receptet. az egy csésze az nem 2 deci, hanem természetesen egy cup, azaz 2,4 dl.
lehet, hogy ezért nem volt elég a folyadék? igaz persze, hogy az arányok ugyanazok maradtak:)

Sütis néne írta...

Köszi, én is örülök! :-)

azt én sem tudom, miért nem volt elég a folyadék, de végülis nem számít, mert most már így is tudom mennyi kell hozzá. (ezért is figyelem mindig a gépet, mikor elkezdi keverni, mert ugye sose lehet tudni, mi kell még hozzá...;-)