2012. november 30., péntek | By: Sütis néne

Házi vaníliás karika



Tücsökbogárnál találtam ezt a receptet. Már egy ideje gondolkodtam, mi az amit a lányom hétköznap reggeleken bekaphatna. Mert reggelizni bizony nem szokott (én se nagyon).
De azért suli előtt kap 2 dl tejet, amit vagy kakaóként vagy ízesített szívószálon kereszetül iszik meg. Emellé vagy győri kekszet, vagy olyan kis krémes, ill. lekváros, előrecsomagolt sütit eszik (szörnyű, mi?! habár finom, az igaz...;-P). Szóval válogatós, de rendesen. Persze előfordult, hogy általam készített pogácsát, puszedlit evett, de egyebet nemigen.
Viszont úgy tűnik ez a recept nyerő lett! :-)
Mikor elkészültek, már kijelentette, hogy ízlik neki, így ma reggel ezt kapott, sőt este vacsora után is megevett 2db-ot. Amúgy tényleg jó. :-)
Mondom is neki, hogy ez a vaníliás karika, szerinte viszont csokis karika. Nos, hogy csoki nélkül is megenné-e, nem tudom/valószínű kevésbé lenne kapós/, de persze így az igazi, és amíg nem csak lenyalogatja róla, hanem tésztával együtt megy le a csokiréteg, addig nem szólhatok egy szót se, mindegy is minek hívja! :-)

(A receptnél a dőlt betűsek az én megjegyzéseim:-D )

Vaníliás karika

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt (nálam 30 dkg)

- 5 dkg kukoricaliszt (ebből meg 10 dkg)

- 25 dkg vaj

- 20 dkg cukor

- 1 vaníliarúd

- csipet só

- 2 tojássárgája M-es (én 1 egész tojást használtam)

- 1 teáskanál sütőpor

A bevonáshoz:
- 20 dkg étcsokoládé (nálam fele tej, fele étcsoki)


A cukrot a vaníliarúddal kávédarálóval porcukorrá őröljük. Átszitáljuk, hogy nagyobb héjdarabok ne maradjanak benne. A liszteket összekeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi anyagot és jól összegyúrjuk. Cipóvá formáljuk és fóliába becsomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén lisztezett munkafelületen 1 cm vastagra nyújtjuk (tényleg akkor jó, ha vastag, volt ami vékonyabbra sikeredett, az keményebb lett. szóval a vastag porhanyósabb), majd linzerkiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk. Addig folytatjuk ezt, amíg a tésztánk el nem fogy. 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük őket, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Kihűtjük. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét(én kb. 1 ek. élotlajjal olvasztottam), és belemártogatjuk a kekszeket. A csokis karikákat sütőpapírra (alufix) rakosgatjuk, végül 20 percre hűvös helyre téve dermesztjük. A vaníliás karikákat ezután könnyedén eltávolíthatjuk a papírról. (én a csokis felével felfelé tettem,  így semmi csoki sem kenődik rá a papírra. és nem kell félni,nem folyik le a tésztáról, mivel a csoki elég sűrű- épp ezért a vége felé még plusz olajat kellett hozzá öntenem, hogy hígabb legyen)

2 megjegyzés:

Kati írta...

Ez jól hangzik:)

Sütis néne írta...

Bizony, és tényleg finom. én is rájárok. :-)