2007. december 10., hétfő | By: Sütis néne

Mézeskalács ház receptje

Megkésve, bár, de törve nem..............;-) írom a receptet is a tegnapi házikóhoz.
A tésztája nagyon jó, könnyű vele dolgozni, viszont arra figyelni kell, hogy jó keményre süssük az elemeket!
Egyébként ezt is meg lehet enni-ha már kellőképp kigyönyörködtük benne magunk-, forralt borba, vagy tejbe, kakaóba mártogatva fogysztható!


Mézeskalács ház receptje:

Hozzávalók:

- 0.5 kg finomliszt

- 15 dkg porcukor

- 1 pici késhegynyi szódabikarbóna

- 3 tk. mézeskalács fűszer

-10 dkg méz

-7.5 dkg margarin

- 2 ek. meleg víz

- 2 tojás.


A szárazakat összekeverem, a mézet a margarinnal megolvasztom,belekeverem a vizet is.
A liszthez teszem a tojásokat és a már nem forró mézes keveréket,gyorsan összedolgozom a robotgép gyúrópálcájával,majd egy cipót formálok belőle.
Folpackba teszem és hűvös helyen,de nem a hűtőben! pihentetem.( lehet egy éjszakát is,de elég 3 óra is)
Lisztezett deszkán kb.3 mm vékonyra nyújtom és a sablonok alapján kivágom a darabokat belőle.
Sütőpapíros tepsire teszem,tojássárgával kenem és magokkal díszítem. 175 fokon kb.12-14 percig sül. Ezeknek keményre kell sülni,mert csak így tartja a formáját.
Kihűlés után lehet a házakat összeragasztani.
Ehhez egy nagyobb teflonserpenyőben kevés cukrot olvasztok,majd ezt takaréklángon tartom. Ebbe mártom bele az élét a daraboknak és ragasztom egymáshoz őket.
Amit nem lehet mártani,oda hurkapálcával kenem rá az olvadt cukrot,gyorsan kell vele dogozni. Ebből a tésztából készülhet karácsonyfadísz is, sütés előtt kilukasztva,hogy fel lehessen fűzni.


Ebből a tészta mennyiségből nekem egy házikó jött ki, de ha valaki kisebbet készít, kettő is kiszabható.
Mondjuk nekem is maradt még belőle, amit majd nemsokára felhasználok. De hogy mire? az még titok..... :-D


megjegyzés:
a recept E.Margit oldaláról származik.