Lúdanyónál találtam ezt a süteményt.
Finomnak nézett ki, és épp volt itthon sütőtök, így kipróbáltam.
Nem is csalódtam, mert tényleg finom, puha, a fűszerek miatt kicsit puszedli jellegű az íze.
A receptet ide másolom, pár megjegyzéssel.
Whoopie pie
Hozzávalók:
- 330 gr finomliszt
- 1 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt gyömbér
- 170 gr barna cukor
- 2 dl napraforgóolaj
- 60 dkg sült, hideg sütőtökpüré
- 2 nagy tojás
- 1 tk vaníliakivonat
a krémhez:
- 125 gr vaj
- 250 gr krémsajt(vagy lecsepegtetett tejföl)
- 3 ek vaníliás porcukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 185 C fokra. Kibélelünk sütőpapírral 2 tepsit.
A lisztet összekeverjük a sóval, fűszerekkel, sütőporral, szódabikarbónával
Egy másik tálban a cukrot és az olajat összekeverjük, hozzáadjuk a hideg sütőtökpürét és alaposan elkeverjük.
A tojásokat egyenként belekeverjük, majd a vaníliakivonatot.
Beleforgatjuk a lisztet és kész is a tészta.
Egy fagylaltoskanállal halmokat teszünk egymástól 2-3 cm-re a tepsire. Ezekből elég nagy sütemények lesznek (5-6 cm nagyok).
10-15 perc alatt megsülnek a normál sütőben. Akkor jó, ha a teteje kezd repedezni és a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta.
A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a krémsajtot. (Én most házit használtam, 1 nagy doboz tejfölt csepegtettem le .
A kihűlt süteményeket kettesével összeragasztjuk egy nagy adag krémmel és egy fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Szerintem fagylaltos kanállal nem jó szedni, mert tényleg nagy sütik lesznek, bár a kanalat is csak félig raktam.
Szerintem jobb ha kisebbek a tészták.
Sütőtököm nem volt épp a megadott mennyiség, talán 50 g-al kevesebb, a tészta mégis túl lágy lett, így még tettem bele kb. 10 dkg lisztet, hogy ne follyon el a sütőpapíron. tehát ha folyós lenne, mindenképp tegyünk még hozzá lisztet, különben nem lesz jó! (bár még így is lágyabb lett a massza mint Lúdanyó képein, de azért jó lett így is)
Ettől függetlenül ajánlom kipróbálásra, mert a látszattal ellentétben gyorsan kész és finom is! ;-)
2 megjegyzés:
Örülök, hogy ízlett neked is :) Legközelebb én is kisebbeket fogok sütni, de nekem nagyon tetszett az, hogy a fagylaltoskanáltól szép félgömbök lettek. Be kell szereznem egy kisebb fagylaltoskanalat :)
Szerintem a liszt miatt lett puszedlis,(ami nem negatìvum),de nekem az eredeti receptben pont az tetszett,hogy a massza egy kicsit szètterult ès olyan finom,kecses kis korogok lettek belole,tokèletesek toltèsre.(Nem okoskodni akartam,èrtem èn,hogy nagyon folyòs volt àllaga.....).Zsu
Megjegyzés küldése