2011. február 6., vasárnap | By: Sütis néne

Gesztenyekrémes torta (rendelésre)




Ez a torta annyiban különleges, hogy ennél a rendelésnél kipróbáltam Pixie Pie fondant receptjét .
Lényegében nem sokban különbözik attól, amit eddig szoktam használni, csupán annyiban hogy cukorszirupot kell előtte készíteni, és ebből adagolni  a zselatinos vízhez .
A szirup már előbb elkészíthető, és nem csak egy adag fondanthoz elég. A maradék jelenleg a hűtőben van (belekeményedve az üvegbe, remélem valahogy ki tudom majd varázsolni belőle ;-D )

Egy biztos, hogy valamiért ezzel könnyebb bánni, pillanatok alatt össze lehet gyúrni és nem ragad úgy, mint a másik fajta. Sajnos kissé sokáig hagytam állni, így utána nehezen boldogultam vele. Így utólag már tudom, hogy meg kellett volna kissé langyosítanom ( már akkor is tudtam, csak lusta voltam), és kissé több vaj kellet volna bele. De frissen nagyon jó állagú!
Meggyőzött, azt hiszem ezentúl ezt a receptet fogom használni. Egyébként a cukorszirup hamar elkészül, nem kell tőle megijedni, könnyű elkészíteni, és megéri vele vacakolni, mert több időt spórolunk vele a gyúrásnál.
Egyébként nekem kb 50-60 dkg porcukrot vett fel, és nem pálmavajat használtam hozzá,  mivel nekem a sima margarinnal (ha van itthon, vajjal készítem, de most épp nem volt kéznél) is szép fehér lesz a végeredmény.

A torta tölteléke gesztenyés, amihez 2 db fagy. gesztenyepürét használtam, és ezt gazdagítottam főzött házi vaníliás krémmel (ebben tej, tojássárga, cukor, liszt , vaníliakivonat majd porcukorral kikevert margarin van) és rummal.
A tortánál annyi kérés volt, hogy legyen rajta a 30-as szám, és virágok. Igazából több virág is mehetett volna rá, de mivel az oldalát már kellően kicsicsáztam, nem akartam túlzásba vinni. :-)


idemásolom a fondant receptjét is , ha valakit érdekel (Pixi Pie - féle ):

"1.

Elkészítem a cukorszirupot. Fél deci vizet 15 dkg kristálycukorral felteszek főni, nem túl nagy lángra. Amikor elkezd gyöngyözni az edény szélén és felolvadt a vízben a cukor, visszaveszem a legalacsonyabb fokozatra. Ekkor elkezd fehér hab képződni a tetején, ahogy kicsapódnak a cukorból a kristályok. Ezt a habot nem engedem kiülni az edény falára, hanem egy kis ecsettel vissza kevergetem a szirupba, míg a hab teljesen el nem tűnik. Ekkor hozzáteszek még egy evőkanál mézet. A legjobb a termelői méz, ami jó sűrű, jobb állagú lesz tőle a szirup. Kevergetve főzöm, míg a méz egészen fel nem oldódik. A szirup akkor jó, ha kis fémhurok segítségével buborékot tudunk fújni belőle, vagy hideg felületre cseppentve kis golyóvá nem formálódik. A kész szirupot én a hűtőben szoktam tartani dugós üvegben, de ha tudjuk, hogy gyorsan elfogy, kis csavaros tetejű befőttesüvegben szobahőn is tárolható. Ez utóbbi esetben be fog kristályosodni, de nincs jelentősége, mert a fondanthoz úgyis újra felolvasztjuk majd.

2.

A fondanthoz fél deci vizet egy evőkanál zselatinporral felmelegítek, mikor gyöngyözni kezd a szélén, beleteszek egy evőkanál pálmavajat és fél decit a cukorszirupból. Ha teljesen összeolvadtak, már le is lehet zárni a lángot és hozzá lehet keverni az ízesítést, ha szeretnénk. Én keserűmandula-kivonatot szoktam leggyakrabban használni, de lehet bele tenni mandulaaromát, citromaromát, vagy vaníliakivonatot is, csak arra figyeljünk, hogy amit hozzáteszünk átlátszó legyen, különben megszínezi a fondantunkat is, ami nem szerencsés, ha éppen fehéret szeretnénk. Ha az egész mennyiséget ugyanarra a színre szeretnénk színezni, érdemes ezen a ponton beletenni az ételszinezéket, később már jóval nehezebb belegyúrni. A folyadékot félretesszük pihenni.
3.

Előkészítek egy darab folpackot, amit a kezem ügyébe teszek a munkapultra. Kb 30 dkg porcukrot átszitálok egy edénybe. Szilikonlapra még kb. 10 dkg porcukrot szitálok és kicsit szétterítem. A szilikonlap nem létszükséglet, csak én örülök, hogy van és így biztosan nem tapad le az anyag, amúgy sima konyhai munkapult is megteszi. A folyadékot beleöntöm az edényben lévő porcukorba, fakanállal jó simára kidolgozom. Jó sűrűnek kell lennie, szinte álljon meg benne a fakanál, de még maradjon folyékony, ha kell, hozzáteszek még egy kis cukrot. Gyorsan ráöntöm a szétterített porcukorra és pálmavajjal bekent kézzel vagy gumikesztyűvel lazán összeforgatom vele, mintha nagyon lágy kalácstésztával dolgoznék. A még szinte folyékony halmazállapotú anyagot rádobom az előkészített folpackra, gyorsan összefogom, mint egy batyut és beteszem a hűtőszekrénybe. Kb 20-30 percig ott pihentetem, míg kissé összedermed. Azután kiveszem és szobahőmérsékleten hagyom kicsit visszapuhulni, majd még egy-két evőkanálnyi pálmavajat gyúrok hozzá. "

3 megjegyzés:

szindi írta...

Nekem nagyon tetszik!:)Szép lett!:)

Sütis néne írta...

Köszönöm! :-)

libelle írta...

Jaj de nagyon szép ez is.
Libelle