2012. január 1., vasárnap | By: Sütis néne

George R. R. Martin – Királyok csatája


Folytatom a könyvek áthozatalát a bezárt könyves blogomról. Egyszer talán a végére is érek, főleg hogy igen lassan haladok vele. :-)
Most, hogy egy darabig szabin voltam, élvezhettem az olvasás örömét is. :-) Igaz, nem ez a könyv volt terítéken, de ettől függetlenül továbbra is az egyik legjobbak közé sorolom.
Amit ebben a pár napban olvastam: Lisa Kleypas - Éjfélig vagy enyém 
                                                      Shan, Darren: A holtak vonulása - Város-trilógia 1.
                                                      Nalini Singh - Angyaltánc
Majd írok ezekről is.Valamikor, ha ráérek. :-)
Addig is nézzük ezt a régebben olvasott könyvet:


"George R. R. Martin lebilincselő fantasy eposzának, A tűz és jég dalának második könyve, a Királyok csatája az uralkodóját vesztett Westeros birodalmában veszi fel a történet fonalát. Hat királyi ház száll síkra a trónért folyó küzdelemben. Az utódlásért vívott harc vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet díszletei között zajlik egy olyan földön, ahol a dicsőség árát vérben mérik. Martin a fantasy mestere. Kimeríthetetlen képzelőerővel megírt históriái középkori mintákból merítenek ihletet, és a láthatóság határát súroló plasztikussággal jelenítik meg fiktív világukat. A sodró, szofisztikált történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a szexualitásnak a fantasy műfajában szokatlanul nyílt kezelése is fontos szerepet játszik abban, hogy Martin sikert sikerre halmozó újítóként vonulhat be a műfaj történetébe. A tűz és jég dala az elmúlt évtized egyik legjelentősebb fantasy sorozata, minden kötete letehetetlen olvasmány."

Ebben a kötetben folytatódnak a már megismert szereplők kalandjai. Mellettük viszont számos új karakter is színre lép, most sem fukarkodik velük az író :-). Olvasás közben néha még mindig elvesztettem a fonalat, hogy ki kicsoda és kihez tartozik, de nem is csoda ekkora szereplő tömegben...
Itt, mint a cím is mutatja a királyok csatája áll a középpontban. Robert király halála után többen is pályáznának a trónra, ebből persze véres összecsapások keletkeznek a szembenálló felek között.
A Lannisterek itt már egyértelműen a negatív figurák közé sorolhatók . Cselszövések, árulások, nyílt és rejtett fenyegetések zajlanak a család tagjai között ugyanúgy, mint az őket körülvevők irányába.
A királyok , azaz jelöltek száma a könyv végére szépen lecsökken, de sajnos még mindig nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy én szeretném... ;-)
Észak királyáról, Robbról kevés szó esik ebben a részben, helyette öccseiről olvashatunk többet, főként Branről és a fattyú Jonról. Mindkettejük életében egyre több misztikus dolog történik, melyben rémfarkasaik is szerepet kapnak.
Az előtérben zajló csaták mellett a háttérben új ellenség is mozgolódik, melyről azonban csak Havas Jon, és a Falat őrző Fekete testvérek tudnak. Ez az ellenség azonban még rettenetesebb lehet mint a trónért harcolók, hisz őket nem evilági, gonosz lények is kísérik. Az ő céljaikról, terveikről sokat nem árul el az író - persze a Hét Királyság elleni támadást leszámítva.
A Deres lányok, Sansa és Arya élete is érdekesen alakul. Mindketten súlyos megpróbáltatások elé kerülnek, habár teljesen más körülmények között. Arya élete jóval veszélyesebb, mozgalmasabb, Sansa viszont mint "szabad" túsz próbál boldogulni apja gyilkosai között .
Daenerys, a sárkány-anya is készülne vissza jogos örökségéért, de ő egyenlőre még egy teljesen más világban próbál boldogulni, melyet még sűrűbben átsző a misztikum, s mely eléggé távol esik a Királyság és a Lordok világától.

Ez a 2. könyv is teljesen lebilincselő, habár az elsőhöz viszonyítva ez kissé durvább, erőszakosabb, mind a történet, mind a nyelvezet szempontjából .
Az író remekül ötvözte /most is/ a realizmust a fantasyval, nagyon izgalmas lett ez a kötete is. Most már kevésbé éreztem azt a "túl tömény" érzést, mint az előző esetben, szerintem mostanra már hozzászoktam.;-)
Szerencsére a kedvenceim még életben vannak, nem lettek leölve, kiszámíthatatlanul. Habár azért ért meglepetés, az egyik szereplő részéről, aki tettével , viselkedésével egycsapásra átkerült az "útált" oldalra....

Elmondhatjuk, hogy mindegyikük élete egy kritikus pillanatban lett félbehagyva, tehát muszáj volt elkezdenem a 3. részt is.... Előre sajnálom, mire a 4 könyv végére érek, hisz ki tudja, mikor lesz készen a folytatása és már tudom, hogy a szerző nagyon jól ért a könyvek végének felfüggesztéséhez....
Remélem azért még ebben az életben elkészül a többi kötet is, hisz a vége nélkül egy történet, legyen bármilyen nagyszerű is, nem az igazi......

Értékelés: 10/10