Gondoltam, kipróbálok egy igazi hamisítatlan piskótát, olyat amiben nincs se sütőpor, se szódabikarbóna.
A recept inenn származik: desszert.eu. (ide másolom nektek, de az oldalon képekkel is illusztrálva van az elkészítés menete. A bejegyzés végén elmondom róla a tapasztalataimat is.
Piskóta
Hozzávalók
- 1 db 22 cm átmérőjű piskóta karikához: (én a 25 cm-es formámban sütöttem, így is szép magas lett, habár a képeken ez nem látszik)
- 8 db tojásfehérje- 8 db tojássárgája
- 160 g kristálycukor
- 200 g búzaliszt (BL55)
- 1 csipet só
1. Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm átmérőjű piskótakarikát. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, hőlégkeverés nélkül!
2. A tojásfehérjéket a kristálycukorral, és a csipet sóval kemény habbá verjük.3. Fakanállal hozzákeverjük a tojáshabhoz a tojások sárgáját, majd kis adagokban hozzákeverjük a lisztet is. Addig keverjük, lassú, óvatos mozdulatokkal, míg sima masszát nem kapunk.
4. A karikába tesszük a masszát, és habkártyával a karika pereméig kihúzzuk a piskótát.
5. 180 C-os előmelegített sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük a karikát. Ha kisült meglisztezzük, tetejére fordítva kb 1 óra alatt hagyjuk kihűlni a piskóta karikát.
6. Ha kihűlt a karika, egy éles késsel körbevágjuk.
Én most nem ezzel a krémmel készítettem, de ezt írom be, mert ez finomabb. Ugyanis a húgom is készített egyet ( ő ilyen vajasat) és összehasnlítva ez tényleg jobb. Az enyém csak simán tejszín és étcsokoládé keveréke volt, egy kis rummal- a csokit a tejszínben felolvasztottam, majd hűtőbe tettem, végül felvertem.
Csokikrém (Dolce Vita receptje):
- 250 g 80%-os kakaótartalmú étcsokoládé
- 250 g vaj
- 400 ml zsíros habtejszín
A csokoládét és a vajat egy edényben összeolvasztom. Mikor egyneművé olvadt, félreteszem hűlni. A hideg tejszínt kemény habbá verem, óvatosan összekeverem a lehűtött vajas keverékkel.
Tapasztalataim: Nem rossz ez a piskóta recept, de nekünk nem jött be, mindjárt mondom is miért....a fő ok, hogy eléggé száraznak találtuk( az én szokásos piskóta receptemhez képest mindenképp).
Plusz nagyobb odafigyelést igényel elkészíteni, mint az én verziómat, tehát időben is több.. A felvágással is gondjaim voltak, mivel nem lehetett a tortavágó eszközömmel szeletelni, mert valahogy csak húzta, alig vágta -ez a fehérjének köszönhető, ami a piskóta vázát adja. Szóval ezektől eltekintve nem rossz, hisz csak egészséges hozzávalók vannak benne, semmi adalékanyag de szerintem célszerű lenne hozzá egy kis olajat is tenni, hogy könnyebben csússzon. :-)
4 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki ez a süti... Azt hiszem én is megpróbálom majd elkészíteni! :)
köszönöm! :-)
Nagyon mutatós a tortád ezzel az szolid kis díszitéssel! Talán már én is néztem ezt a receptet. Nem hiszed el de nem tudok találni olyan piskóta receptet amivel maradéktalanul elégedett lennék. Csak próbálkozom ezzel-azzal!
Éva!
Én meg vagyok elégedve az én változatommal, de ettől függetlenül időnként kipróbálok mást is. Mert a férjem szerint még az sem az igazi. :-P
Megjegyzés küldése