2013. január 26., szombat | By: Sütis néne

Expressz magvas kenyér (Rachel Allen) - Blogkóstoló 7.



A 7. Blogkóstoló játékon Konyhavirtuóz blogját kaptam. Ezt a kenyérkét választottam tőle, ami eredetileg Rachel Allané. Nálam csak egy picit módosult, mégpedig a lisztek aránya. Azóta elkészítettem felesben is(fele tk. fele sima liszt, de mégis az itt leírt verzió ízlett jobban- mármint a zárójeles, az az én változatom)

Expressz magvas kenyér 

Hozzávalók:

- 3 dl langyos víz

- 1 teáskanál méz

- 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam 10 dkg tk. liszt)

- 7,5 dkg BL 80 liszt (nálam 18 dkg BL 80)

- 5 dkg magkeverék (len-szezámmag, napraforgómag)

- 5 dkg zabpehely

- 1 teáskanál só

- 1 evőkanál olaj

- (én még tettem bele 2 ek. búzacsírát(pehely) és tönkölykorpát)

Az élesztőt belemorzsoljuk a vízbe és elkeverjük. Az összes hozzávalót egy tálba mérjük, majd beleöntjük az élesztős vizet, és alaposan összekeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába simítjuk, és letakarva hagyjuk pihenni amíg a sütő bemelegszik -kb. fél óráig(én rátettem a radiátor tetejére, hogy jobban megkeljen).
Nem kell megijedni, egy ragacsos tésztát kapunk, nem azt a kimondott kenyér-tésztát.
Mielőtt sütőbe tesszük, egy éles késsel hosszában bevágjuk a tetejét.
A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40- 45 percig sütjük. Az előmelegítés után én 170-180 fokon sütöttem, a sütő aljába pedig vizet tettem, hogy gőzös legyen.
A bevágás után a tészta tetejét megszórtam kevés liszttel, zabpehellyel, len és szezámmaggal.
Nagyon finom, ahogy a magok rápirulnak. Egyébként is egy nagyon jó kis recept ez, gyorsan megvan, nem kell dagasztani, és ízletes. Már másodszor készítettem el, 1 héten belül. Próbáljátok ki ti is! :-)


4 megjegyzés:

Viktória Bori írta...

Nagyon gusztusos, szép kenyér lett :)

Sütis néne írta...

köszönöm! :-)

feherkriszti írta...

Kedves Zsófi!Nagyon boldog szülinapot kivánok,az ajándékot is hamarosan érkezik.Kriszta

Sütis néne írta...

Köszönöm Kriszta! :-)