2013. március 8., péntek | By: Sütis néne

Almás csavart



Ez egy nagyon finom almás kelt tészta! Ideális, ha mondjuk van pár db tavalyi almánk, amit megenni már nem nagyon vágyunk, viszont ebbe a tésztába tökéletes. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Én már többször elkészítettem, és mindig nagyon hamar elfogyott...
A receptet Edithnél láttam meg.

Almás csavart

Hozzávalók: 
- 1 kg liszt, 

- 2 tojás,

- 15 dkg cukor,

-  kb. 4 dl tej-tejföl keverék, 

- 2 csapott evőkanál porélesztő, 

- 1 dl olaj,

-  csipetnyi só. 

A töltelékhez: 
- 4 megtisztított, kockákra vágott alma, -én lereszeltem az almát, így könnyebb a tésztába tenni, és kevésbé potyog ki

- 2 evőkanál mazsola, - ezt én elhagytam

- 3 evőkanál cukor, 

- 1 evőkanál keményítő, 

- kevés őrölt fahéj. 

A kenéshez olaj és 1 tojás. 

A mázhoz: 
- 20 dkg porcukor, -ennél jóval kevesebb cukrot használtam

- citromlé, 

- fél kávéskanálnyi darált mák.- ezt szintén elhagytam

A tészta hozzávalóit összedolgoztam, kelesztettem. (persze kenyérsütőgépben, de lehet kézzel is)
 Ezalatt elkészítettem a tölteléket: az almát lereszeltem, megpároltam, majd hozzáadtam a 2 evőkanál vízzel elkevert keményítőt, forraltam, majd hozzátettem a fahéjat. A megkelt tésztát téglalappá nyújtottam, ráhalmoztam a tölteléket és először az alsó részét hajtottam rá, majd erre borítottam a felső részt. Az így nyert töltött tésztát  2 cm széles szeletekre vágtam, megcsavartam és sütőpapirral ellátott tepsibe tettem. Megkentem a felvert tojással és előmelegített, forró sütőben 160-170 fokon kb. 20 perc alatt lett kész. A mázat a  még meleg tésztára kell kenni .
(az eredeti recept bonyolultabb módját írja le a tészta elkészítésének, vagyis formázásának, de én úgy találtam felesleges. Épp elég csak ráhajtani az almára, alul, felül, legalábbis én nem vagdostam és hajtogattam össze a tésztát az alma ráhelyezése előtt.)

2 megjegyzés:

Bebi írta...

Biztos nagyon fincsi lehet! Köszi a recept megosztását! :)

Sütis néne írta...

szívesen!
Nekünk tényleg nagyon ízlik! ;-)