2013. április 1., hétfő | By: Sütis néne

Méteres kalács




Idén húsvétra csak ezt a sütit készítettem, mivel már igen rég volt, hogy utoljára sütöttem. Viszonylag egyszerű, nem kell hozzá nagy tudás, mégis látványos és finom.
Emellett készült még csokoládéparfé avagy fagylalt (az utód kedvéért). Aztán persze kalács (most készül a 4., melyekből egy anyukámnak ment), sonka, majonézes krumplisaláta, és tojást is festettünk a lánnyal. Az utolsó pillanatban azért kitettem a díszeket is. A nyuszi a csokikat idén tényleg a lakásban rejtette el, lévén a hóesésben nem mentünk ki....persze ez a lányzómnak nem nagyon számított, élvezettel kereste meg mindent, azóta pedig hadakozunk, hogy ne egye meg az összeset egyszerre. :-D

Méteres kalács


Hozzávalók: (2 őzgerinc forma)

  • - 4 db tojás

  • - 25 dkg porcukor

  • - 8 ek. langyos víz

  • - 10 ek olaj

  • - 25 dkg liszt

  • - 6 g sütőpor

  • A kakaós tésztához:
  • - 1 ek. kakaópor

  • Krémhez:

  • - 5 dl tej

- 40 g keményítő

- Bourbon vaníliás cukor

  • - 4 ek.cukor

  • - 25 dkg vaj

  • - 15 dkg porcukor

- 3 ek. rum


bevonáshoz:

  • - 10 dkg étcsokoládé

- 3-4 dkg tortabevonó

  • - 1-2 ek.olaj

  1. 4 tojásos piskótát készítünk a fenti alapanyagokból. A sárgákat kikeverjük a cukorral, vízzel és olajjal. Majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A fehérjéket habbá verjük. A sárga masszát kétfelé vesszük, az egyikhez hozzákeverjük a kakaót. A habot belevegyítjük mindkét masszába-óvatosan, fakanállal.
  2. Két őzgerinc formában külön-külön megsütjük őket. 165 fok 25 perc.
  3. Ha kihűltek, felvágjuk őket 1 ujjnyi szeletekre.
  4. A krémet elkészítjük. A tejet és a keményítőt megfőzzük a vaníliás cukorral, a vajat kikeverjük a porcukorral, rummal. Ha a tejes krém kihűlt, összekeverjük a vajkrémmel.
  5. A felszeletelt piskótákat megtöltjük a krémmel, úgy hogy minden szeletet "összeragasztunk" a krémmel.
  6. A sorrend: 1 szelet sárga piskóta-krém-kakaós piskóta és így tovább...
  7. A tetejét is bekenjük a krémmel, majd csokimázzal vonjuk be a tekercseket. A csokimáz hozzávalóit én mikróban szoktam felolvasztani, többször átkeverve, nehogy megégjen a csoki.
  8. Ferdén vágva szeleteljük fel őket, hogy a csíkok szépen látszódjanak.


4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon guszták a méteres szeleteid!
Mi is imádjuk!

Sütis néne írta...

Köszönöm! :-)

Névtelen írta...

Mi ígykészitjük,sàrga piskóta-ribizli lekvàr-krém-kakaòs piskota.Nagyon finom!!!

Névtelen írta...

Mi így készitjük,sàrga piskóta-ribizli lekvàr-krém-kakaòs piskóta.Nagyon finom!!!