2008. január 5., szombat | By: Sütis néne

Pitypang szirup - közkívánatra :-)





Pitypang szirupot tavaly készítettem először.
Nekem személy szerint nagyon ízlik, gyakran eszem kalácsra csurgatva, de pl. kenyérsütésnél is használom cukor helyett.

Amúgy szerintem mindenbe tehető, amibe pl. mézet el tudunk képzelni.
Természetesen mértékkel kell fogyasztani ezt is, hisz gyógynövényről van szó!
Habár a gyógynövényeket nem csak gyógyításra, megelőzésre is jól alkalmazhatjuk.

Én már régóta használok gyógynövényeket, sikerrel! Természetesen nem minden esetben-hisz van ahol már komolyabb beavatkozás kell,- de ha lehet használom őket.

Csak gondoljunk bele kicsit, hisz a konyhánkban is számos gyógynövény előfordul -pl. gyömbér, kakukkfű, koriander, bazsalikom.....

Visszatérve a szirupra, állagra hasonló a mézhez, de persze más az íze. A mézet pl. nem nagyon szeretem, túl édes, ez viszont tökéletes számomra!



Idéznék pár dolgot ebből a könyvből-a szirup receptje is innen származik-, amelyből én is gyógyítgatom magamat és a családot, ha szükséges. Amúgy nagyon jó könyv szerintem-még a mamáméktól maradt ránk.

Maria Treben : Egészség Isten patikájából


Gyermekláncfű , vagy Pongyola pitypang.

Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyhatású.

A friss virágszárból naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás esetén is gyors javulás remélhető.

Használ cukorbetegség ellen is.
Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tizet a szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik.

A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk.
A szár kezdetben egy kicsit keserű, de ropogós és nedvdús.
Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.

Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást, és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól.

A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva - de szárítva is -, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású.
Vérhígító hatása sűrűvérűség ellen kitűnő.

A nők szépségápoló szerként is használják. Az arcot és a szemet szokták lemosni vele , ettől arcuk tiszta és hamvas lesz.

A pongyola pitypang azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek a tőlevelei áttelelnek, sőt még hideg évszakban is levelet hajthatnak, így télen is frissen használhatók.

Gyökeréből, ill. virágából tavasszal szirupot is készíthető, amely nemcsak egészséges, hanem nagyon ízletes is.

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál pitypang-gyökeret éjszakára 1/4 liter hideg vízben beáztatunk, másnap felforraljuk és leszűrjük. Ezt a mennyiséget reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztjuk el.

Szára: napi 5-10 alaposan megmosott nyers szárat jól megrágva elfogyasztunk.



Pitypang szirup:

Egészséges virágokat válogassunk, kicsit folyó víz alatt elmossuk, de óvatosan és csak kissé, hogy a virágpor benne maradjon. Lehetőleg tiszta helyen gyűjtsük, távol az utaktól.

Két marék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük.
Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.

Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük, és két kézzel jól kinyomjuk.
A léhez egy kiló nyers cukrot keverünk, és hozzáadunk egy fél citromot karikákra vágva, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz.

A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre.
A legkisebb lángon melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon.

A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik.

Próbáljátok ki ha már virágzik, megéri! Én idén is fogok készíteni "házi mézet"! ;-)

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon köszönjük:) Limara

Sütis néne írta...

szívesen! :-)

Cukroskata írta...

Ezt még sose hallottam, hogy a pitypangszár jó a cukrobetegségre.

Zsuzsa írta...

Nem is gondoltam, hogy Maria Treben ilyen úri huncutságokat is készít gyógynövényekből. Nekem olyan szigorúnak tűnt eddig a néni. :)Nem ígérem, hogy el fogom készíteni, de izgalmasan hangzik!

Sütis néne írta...

cukroskata!pedig ezt írja!ki kell próbálni! hátha használ!persze ugye mint minden gyógynövény, ez se hat azonnal, tartósan kell használni!;-)

Cukroskata írta...

Ki fogom próbálni nyáron, ha majd lesz pitypang. Köszi a tippet :-)

Zsuzsa írta...

http://href.hu/x/4cv6

Sütis néne, megcéloztalak egy némiképp olvadó hógolyóval, te milyen újévi fogadalmat tettél?

Névtelen írta...

a pitypang nem mérgező? vagy csak valamelyik része? gyorgyi

Sütis néne írta...

szia! nem, a pitypang nem mérgező, hanem gyógynövény.

Marcsika írta...

Nagyon jo ez az oldal ,minden megtalálható .Nem csak a hasunknak,hanem még gyógyitó növények ,szépitöszerek is vannak.Nagyon köszönöm!3 napja derült ki,hogy autoimmun betegség áll fenn nállam.Elégé elvagyok keseredve,mert kikezdte a májam,a lépem,a gyomrom,és a nyelőcsövem.Erre is van valami jo kis Isten áldása?Üdv.Marcsika

Sütis néne írta...

Marcsika!

biztos erre is létezik gyógynövény. Nézz utána Maria Treben: Egészség Isten patikájából c. könyvében. Én is ezt használom.
Kitartás, és jobbulást!

Névtelen írta...

Maja
Nagyon tetszik a szirup, de honnan veszel nyers cukrot?
Az oldalad szuper!:)

Sütis néne írta...

A nyers cukor az finomítatlan cukor (azaz barna). és köszi a dícséretet! :-)

inga írta...

miért baj ha kikristályosodik?
én nem használok cukrot, így szirupot se tudok csinálni, viszont ha kevesebb vízzel készítenék főzetet, az vajon jó lenne?

Sütis néne írta...

nem baj, ha kristályos, csak nem szép. :-)
szerintem cukor nélkül nemigen lehet elkészíteni, mert attól lesz sűrű méz állagú, és anélkül már nem szirup a szirup. de persze ettől függetlenül meg lehet próbálni. :-)