Reform kenyér
Hozzávalók:
- 30 ml extra szűz olíva olaj
- 175 ml natúr joghurt
- 175 ml víz
- 2 tk. só
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 ek. szezámmag, melyet szárazon megpirítottam
- fél ek. lenmag
- fél ek. tisztított napraforgómag
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd egy püspökkenyérformába helyezzük (ebbe előzőleg sütőpapír került).
Tetejét vízzel lespricceljük, majd megszórjuk szezámmaggal.
160-170 fokon, 20 percig alufóliával letakarva sütjük, majd anélkül , még további 40-45 percig.
Ha kihűlt szeletelhető.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
- 30 ml extra szűz olíva olaj
- 175 ml natúr joghurt
- 175 ml víz
- 2 tk. só
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 ek. szezámmag, melyet szárazon megpirítottam
- fél ek. lenmag
- fél ek. tisztított napraforgómag
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd egy püspökkenyérformába helyezzük (ebbe előzőleg sütőpapír került).
Tetejét vízzel lespricceljük, majd megszórjuk szezámmaggal.
160-170 fokon, 20 percig alufóliával letakarva sütjük, majd anélkül , még további 40-45 percig.
Ha kihűlt szeletelhető.
Jó étvágyat hozzá!
6 megjegyzés:
Szia Sütis néne!
A következő problémával kapcsolatban szeretném a véleményedet, segítségedet kérni.
Nagyon-nagyon hasonló kenyeret szoktam én is sütni (az arányok egy nagyon picit mások, ill. víz helyett én tejet teszek bele).
Már rengetegszer sütöttem, mindig ugyanúgy csinálom, de tegnap - immár másodszor - a következő problémával találtam magam szemben.
A kenyér bizonyos részei (nem az egész!!, csak bizonyos "területei") ehetetlenül, émelyítően keserűek. :-( Maga a tészta íze (tehát nem égett meg, nem voltak rosszak a hozzávalók, stb.) ilyen borzalmasan keserű, de - mint említettem - csak pár falatnál.
Teljesen értetlenül állok a dolog előtt. Mivel, mint ahogyan már említettem is, tényleg nagyon-nagyon sokszor készítettem már és a fentebb említett két esetet leszámítva, mindig nagyon-nagyon finom lett a végeredmény. S semmiképp sem szeretnék lemondani a házi kenyérsütésről.
Egy szó mint száz, Te mit gondolsz, mi okozhatja a jelenséget?
Előre is köszi!
Adéle
szia, Adéle!
szívesen segítenék, de én ilyen problémával még nem találkoztam.
csak arra tudok gondolni, valamelyik hozzávaló okozhatja, de csak tippelek.
annyit tudok tenni, továbbítom a problémát, az "illetékesekhez"-azaz arra az oldalra, ahol én is fenn vagyok, mert ott sok ügyes kenyérsütögető van, akik "már régóta űzik az ipart" ...:-D
no, meghoztam egy hozzáértőbb véleményt -Limarától- ez ügyben:
"Keserűséget elvileg a már nem egészen jó, vagy rosszul tárolt liszt okozhatja. Én azt mondom, érdemes lenne mindent megkóstolni, mielőtt összeteszi a tésztát, úgy a liszteket, mint a magvakat. A magok is okozhatják. Vagy az olívaolaj is. Sajnos csak találgatok, igazából én sem tudom az okát, de a liszteknél és magoknál érdemes először keresni."
ennyit tudtam segíteni...
remélem megtalálod az okot és folytatod a kenyérsütést! :-)
Sütis néne!
Nagyon köszönöm a gyors választ!
A házi kenyérsütést mindenképp folytatom!
Mégegyszer köszönöm!!!
:-)
Adéle
Szia, nem kell ebbe véletlenül sütőpor, vagy valami lazító dolog?
Köszi, Rita
Szia, Rita!
szódabikarbóna van benne, más nincs. ez mondjuk nem egy könnyű, lyukacsos kenyér, hanem inkább tömörebb. de ez ilyen, így jó.
Megjegyzés küldése