2009. január 26., hétfő | By: Sütis néne

Pavlova "kisasszony"...;-)




Ez a torta még az ünnepek között készült, a maradék tojásfehérje hasznosítására.
(szintén először debütált nálunk ;-) )

Pavlova torta
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje

- 16 ek cukor (lehet por is, vagy kristály, nem vettem észre különbséget)

- 1 ek. ecet (alma, és balzsamecettel is próbáltam, szintén egyforma eredménnyel)

- 2 kk. keményítő

- kb. fél ek. folyékony vanília aroma

- citrom

- gyümölcsök (legjobb a savanykás)

- tejszínhab /kb. 200 ml/

Egy nagy keverőtálat kikentem egy fél citrommal, majd felvertem a fehérjéket.
Verés közben apránként hozzáadtam a cukrot is.
Mikor már kemény lett a hab, belekevertem az ecetet és a keményítőt is, ill. a vaníliát is (ezeket már lehet simán fakanállal).
Sütőpapírból 20 cm-es kört vágtam , ezt tepsire tettem, majd a papírra halmoztam a habot. (alá még alufóliát is tettem, mert a torta kissé megnő sülés közben, és nem akartam, hogy a tepsire ragadjon.)
Előmelegített sütőbe (180 fok) raktam, majd egyből lejjebb állítottam a hőfokot 150 fokra.
Légkeveréssel, nálam 1 óra 15 perc alatt készült el.
A sütőben hagytam , míg kihűlt.
Ezután ráhalmoztam a habbá vert tejszínt és mentek rá a gyümölcsök is.
(még valami, eddig kétszer készítettem, de mind a 2- szer bebarnult kissé, pedig variáltam az ecettel, cukorral is. aki tudja az okát, súgja meg nekem! ) nem mintha az ízét befolyásolná, csak kíváncsi lennék, mitől lehet...)

Nagyon finom, kívül ropogós, belül puha tünemény. Olyan , mintha semmit sem ennél, és mégis.... de tényleg ! :-D

Tessék kipróbálni!

7 megjegyzés:

trinity írta...

Sütis néne,
ez merénylet az ízlelőbimbóim ellen...csak 1 szeletet legalább, olyan gyönyörű!!!!
Nem a legegyszerűbb süti, hogy tökéletes legyen, de Neked láthatóan sikerült! Grat!!!

trinity írta...

Elfelejtettem: szép az új design is!!!!

Gabriella írta...

Én is akkor szoktam készítetni Pavlovát, ha sok tojásfehérje marad...

Álítólag Nigellának van egy csokis változata is. ... még nem próbáltam, de lehet, hogy megér egy misét.

Sütis néne írta...

köszönöm trinity! :-)

Névtelen írta...

Gázsütőben mennyire változik a sütési idő?

Névtelen írta...

Köszi szépen a receptet, kipróbáltam, de összevetettem a régi családi habcsók sütési jótanácsokkal. Ezek szerint 150 fokra kell előmelegíteni, és 120 fokra visszavenni a sütőbe helyezéskor. Én így sütöttem, lehet, hogy 5-10 perccel hosszabb ideig tart, de nem barnul meg.

Sütis néne írta...

köszönöm, legközelebb kipróbálom így is. :-)