2009. január 24., szombat | By: Sütis néne

Sült túrógombóc





Nos, lassan egy hete hogy felütötte fejét nálunk a hasmenés, hányás, és egyéb "kellemességekkel" járó vírus.
Kezdte a kislányom, aztán jöttem én, most apán a sor....

"Büszkén mondhatom", engem viselt meg a legjobban, még most is nyögök....
Természetesen az étel gondolatától is rosszul voltma, főzni nemigen főztem, amúgy sem tudtam volna a gyomorgörcsöktől felkelni... Három napig almán(tudátok, hogy ilyen esetben, egy negyed almával is jóllehet lakni???!!! én már tudom...;-S) és kétszersült darabkákon éltem (igen, jelentem, lehet! ;-P), most próbálkozom valami emberibbel (már ha a krumpli, hagyma főzve és turmixolva annak számít. persze mentek bele fűszerek és fehérbor is...egyébként finom lett, lényegében olyan mint a hagymaleves, főzelék formában;-D )persze tuti férjuram rá se nézne, mondjuk most amúgy sem....épp nyomja az ágyat)

na jó, ennyit rólunk.
most már szedem össze magam (talán), így gondoltam beírok egy receptet(mert jó sok beírásra váró van még:-P), ami még "fénykorunkban" készült (azaz no vírus-korunkban):-D

Ez a recept Alíz honlapján leledzik, és már régen kinéztem magamnak, csak most került rá sor.
Egyébként a húgom ajánlotta, aki már elkészítette, őneki pedig azon az oldalon, ahol fórumozik. Tehát így ért hozzám a recept, és egyből tudtam, hogy ezt Alíznál láttam! ;-)

Lényeg a lényeg, apát és engem is levett a lábunkról (már a gombóc, ugye , nem a vírus, vagy egyebek...;-D), mert nagyon puha, finom, másnap sem szárad, vagy keményedik meg, és kevesebb vele a macera, mint ha főzném. "Oldalbordám"(;-D) ki is jelentette, a főtt gombócokat nyugodtan felejtsem el, eztán neki csak ilyen kell!!!!:-DDD

Nos nem húzom tovább, mivel még eléggé gyengécske vagyok, mindjárt irányzok az ágy felé, így ha Alíz nem haragszik meg érte, egy az egyben ide másolom a receptjét. Egyenlőre ennyi telik tőlem....


Sült túrógombóc / Alíztól


Hozzávalók a gombóchoz:

- 1/2 kg túró

- 10 dkg cukor

- 1 tojás

- 3 zsömle

- 1 cs. vaníliás cukor

- 5-6 dkg mazsola

- 1 citrom reszelt héja

- tej

Öntet:

- 2-3 dl tejföl

- 3 ek. cukor

- 1 tojás

- 1 cs. vaníliás cukor

Tetejére:

- zsemlemorzsa

- vaj

- cukor


3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok , amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek. (Erre nagyon megfelelő az aprítógép, ha nincs, le lehet reszelni, de zsemlemorzsát is használhatunk. A készen vett zsemlemorzsába mindenféle kenyeret beledarálnak, nem egészen olyan, mintha tényleg csak zsömléből készítenék.) Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül a tojást és a morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm.

Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt rászórom a tetejére.

Nekünk nagyon ízlett, a kihűlt maradék sem keményedett meg, finom puha volt, a megsült tojásos tejföl pedig krémes.

Megjegyzés: ha csak friss zsömlénk van, tegyük a mikróba, a 3 db-ot kb. 1-2 percre, mire kihűl már olyan lesz, minta legalább 3 napos lenne.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nincs kifogásom az ellen, hogy a receptjeimet más is elkészítse, és feltegye a honlapjára (a származás megjelölésével), mert ez pozitív rám nézve.:)Köszönöm szépen.:)
Aliz
http://gportal.hu/azila

(Rosszul linkelted be a honlapomat.)

Sütis néne írta...

Én is köszönöm! :-)
( a linket pedig javítottam)