2009. április 19., vasárnap | By: Sütis néne

Mákos kevert


Mákos kevert


Hozzávalók:

- 25 dkg burgonya

- 3 tojás

- 20 dkg vaj

- 15 dkg porcukor

- 1 van. cukor

- csipetnyi só

- 5 dkg kristálycukor

- 12-12 dkg finom- és rétesliszt

- 1 zacskó sütőpor

- 8 dkg mák (nem kell megdarálni )
és a forma kikenéséhez vaj és rétesliszt

amit módosítottam:

- mákot megdaráltam,
- a cukor mind porcukor volt,
- 1 citromhéjat is belereszeltem, plusz egy fél citrom levét
- összes liszt finom liszt volt,
- és őzgerinc formában sütöttem meg.

A burgonyát héjában megfőzzük és ha kihűlt finomra lereszeljük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A vajat a porcukorral és a v.cukorral kikeverjük,
majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a csipetnyi sót.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, és összedolgozzuk a vajas keverékkel és a reszelt burgonyával.
Belekeverjük a sütőporral elkevert liszteket és a mákot.

A formát kivajazzuk és rétesliszttel megszórjuk.

160 fokon kb. 50 percig sütjük.

Tényleg finom (pedig ezer évben csak egyszer sütök mákosat, mert nemigen szeretjük), és isteni puha lett a krumplitól! :-)
megj: a recept innen származik.