2010. december 13., hétfő | By: Sütis néne

Karácsonyi menü


Egyébként nálunk idén a leves és a főétel is szerepelni fog a menüben, mert nagyon finomak lettek. A leves nekem különösen ízlett , a vajas tésztában sütött halért pedig a párom is odáig volt! :-D A sütemény pedig a joghurtos kuglófom, csak más formában, mint a megszokott.( amúgy abból sem maradt egy morzsa sem! ;-)

Szóval ha valaki még nem tudná mi legyen karácsonykor az asztalon , íme a receptek, hátha segít ötletet adni:


Leveles tésztában sütött hal, vajon párolt zöldségekkel és krumplipürével

Hozzávalók:

1 lap leveles tészta
4 szelet halfilé pl. lazac, vagy bármilyen tengeri hal
só, bors, halfűszerkeverék
kevés citromlé,
1 kis csokor petrezselyem finomra vágva
vaj
1 felvert tojás
2-3 evőkanál pirított szezámmag a szóráshoz

A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. A
halszeleteket citromlével meglocsoljuk, sózzuk,
borsozzuk,fűszerezzük, vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd vajat
teszünk a tetejükre, és a leveles tésztába csomagoljuk úgy, hogy az
teljesen befedje. A tésztát hal formájúvá alakítjuk. A tojással
megkenjük ,
megszórjuk szezámmaggal és sütőben 170 fokon 25 percig sütjük. Mellé vajban
párolt zöldségeket és krumplipürét tálalunk.
Az eredmény igen látványos, és a családom szerint ízletes is.





Pezsgős tejszínes halgombócleves

Hozzávalók:

50 dkg hal,
2 zsemle,
2 dl tej,
2 tojás,
2 nagy hagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
1 csomó kapor,
2,5 dl tejszín,
só,
bors,
1-2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
2 dl pezsgő
1 evőkanál liszt
2 evőkanál étolaj
kakukkfű, zellerlevél, petrezselyem, csipetnyi cukor, 1 hal- vagy
zöldségleveskocka


A nyers, filézett halat megdaráljuk , hozzáadjuk a tejbe áztatott
zsemléket, 2 tojást, az egyik aprított pirított hagymát és a kaprot
sót, borsot. Apró gombócokat formálunk.
A másik hagymát is apróra vágjuk és az olajon áttetszőre pároljuk,
majd beleadjuk a fokhagymát és a karikákra vágott sárgarépát. Enyhén
megszórjuk cukorral és sóval, és együtt tovább pároljuk. Amikor az
olaj kezd kissé sárgás lenni, felöntjük vízzel, fűszerezzük, sózzuk,
borsozzuk. Ha a zöldségek majdnem teljesen puhák, beletesszük a halas
gombócot, ha az is megfőtt, a zöldfűszereket is. Ekkor felöntjük egy
kevés pezsgővel, végül enyhén lisztes tejszínnel behabarjuk.
Nagyon finom, zamatos leves lesz a végeredmény, melyben az ízek
tökéletesen harmonizálnak.





Narancsos joghurtos kuglóf

Hozzávalók:

2 db narancs facsart leve és reszelt héja
35 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
15 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
kevés őrölt fahéj
3 tojás
2 dl joghurt
ízlés szerint mazsola, vagy, darabolt dió, 5 dkg kandírozott narancs,
feldarabolva, apróra vágott csokoládé, mandula, egyéb...

A margarint a cukorral kikeverjük, csipetnyi sót is teszünk bele.
Belefacsarjuk a a narancs levét, majd hozzátesszük a citromhéjat,
narancshéjat , fahéjat és az egész tojásokat.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot
keverünk a masszához, míg az összes hozzávaló belekerül.
Belekeverjük a kandírozott narancsot, mazsolát, csokoládét, egyebet.
Egy kuglóf formát kivajazunk,zsemlemorzsával meghintjük, és ebben 3/4 - 1
órát sütjük 170 fokon.
A végeredmény egy puha ,szaftos sütemény, melyben jelenleg ropogós diódarabok, csokoládé, és kandírozott narancskockák rejtőznek.