2011. január 22., szombat | By: Sütis néne

Csíkos kakaós kalács


A héten ezt készítettem, miután megláttam az egyik blogon  és igen megtetszett. A recept egyébként  Mézeskalácstól származik. Köszönöm! Nagyon finom és látványos ez a tészta.
Nem változtattam rajta, ezért ide másolom, úgy ahogy van.

Kakaós kalács

Hozzávalók:

- 70 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 3,5 dl tej
- 20 dkg cukor+3 ek.
- 1,5 dl olaj
- 3 ek. kakaó
- 10 dkg mazsola
- 1 db tojás
- 1 kevés vaj/margarin

A mazsolát leforrázom. Fél dl langyos tejben feloldok egy kevés cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A liszthez hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot és 2,5 dl tejet.
Robotgép dagasztóspiráljával összedolgozom, majd ketté veszem a tésztát.(én a kenyérsütőmmel dagasztottam össze) Az egyik felébe beleteszem a három ek. cukrot, a 3 ek. kakaót és a maradék fél dl tejet.
Ezt is alaposan összedolgozom. A kakaós és a fehér tésztát is kétfelé szedem és mindegyiket azonos méretű téglalappá nyújtom. Az egyik fehér tésztára ráterítem az egyik kakaósat és a hosszabbik oldalától feltekerem. Margarinnal kikent tepsibe teszem és ugyanígy megcsinálom a másik rudat is.Két órára hűtőbe teszem, majd még fél órát kelesztem szobahőmérsékleten.
Tojással lekenem a tetejét és előmelegített sütőben 170 C-on kb 40 perc alatt megsütöm.(nálam hamarabb megsült, olyan 30 perc alatt) Még forrón megkenem egy kevés vajjal/margarinnal, ettől lesz szép fényes.

5 megjegyzés:

Erga írta...

Finom lehet és olyan mutatós süti.

Mariska írta...

Ez nagyon finom kalács!
nálunk is készül 1x-2x (még akkor kaptam a receptet amikor kézzel írtuk fecnikre! Nálam cukor nélkül készül, íme:

http://receptyek.blogspot.com/2009/01/feltekert-kalcs.html

mariam írta...

Nagyon szép, olyan, mintha töltelékkel készült volna! :-)

Sütis néne írta...

Köszönöm, és tényleg finom! :-)

Névtelen írta...

szia,szeretnék neked egy díjat adni, vár a blogomban