2012. szeptember 15., szombat | By: Sütis néne

Csokival, marcipánnal töltött keksz


A recept Limarától származik. Idemásolom tőle.
Jó kis keksz ez, már kétszer készítettem. Nálam annyiban módosult, hogy csak simán tettem bele a marcipánt ( a kerek kekszekben van ),ill. tejcsoki darabokat tettem a másik formába( a macisba).
Másodszorra úgy készült hogy a tészta fele lett csak kakaós, a másik sima fehér tészta, és kisütés után lekvárral ragasztottam össze.

Csokival, marcipánnal töltött keksz

Hozzávalók:

200 g finomliszt
70 g mandulaliszt (őrölt mandula, de ha nincs finomliszttel helyettesíthető)
30 g kakaópor
1 tk. só
70 g porcukor
200 g hideg vaj
1 tojás
2 csapott tk. sütőpor
1 ek. tejszín ha szükséges

Töltelék:
200 g marcipán
10 -12 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
2 ek. portói

A lisztet, a mandulalisztet, a kakaóport, a sót, a porcukrot, a sütőport alaposan elkeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és összeállítjuk a tésztát. Ha kisebb a tojás egy ek. tejszínt adunk még hozzá. Becsomagoljuk egy fóliába és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, majd a marcipánnal és a portóival összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és azt is alaposan lehűtjük.
A megdermedt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk tetszőleges formára.
A marcipánt két fólia között ugyancsak kinyújtjuk és kisebb formákra vágjuk, nem kell pontosan, én egy pizzavágóval daraboltam.
 Egy tésztalapra teszünk egy darab marcipánt, majd egy másikkal befedjük. Óvatosan összenyomkodjuk. nem baj, ha itt-ott marad egy kis rés, mert a gőz így utat talál magának, ellenkező esetben megrepesztheti a tésztát.175-180 fokra előmelegítettem a sütőt. A nagyobb, marcipános kekszek 12 perc alatt, a kisebbek 8 perc alatt sültek meg.

2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Hűha, ez nagyon fincsi lehet! :P

Sütis néne írta...

Bizony, tényleg finom volt.:-)
Csak sajnos a lánykám ezt sem volt hajlandó megkóstolni...;-P