2013. április 27., szombat | By: Sütis néne

Ír szódás kenyér





Egy újabb kenyérreceptet hoztam, szintén a neten fellelhető. Linket nem adok, mert több helyen is láttam, így nem tudom eredetileg honnan indult...
Ez egy újabb verzió a gyors és ezúttal élesztőmentes kenyérre. Szerintem érdemes kipróbálni, bár van, aki szerint eléggé érződik benne a szódabikarbóna, de hát az élesztős dolgokban meg az élesztő ízt érezzük ki, nemdebár?! :-)
Szerintem jó, főleg ha gyorsan akarunk kenyeret készíteni, és nincs időnk a keleszteni. Emellett a belseje is olyan igazi kenyér jellegű. Megyek is, és gyorsan összedobok egyet..( a fenti képek nem ma készültek...sajna..)

Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

- 45 dkg finomliszt (én 10 dkg-ot kukoricalisztre cseréltem, ettől lett szép sárgás a színe)

- 1  tk cukor

- 1  tk szódabikarbóna

- 2 tk só

- 4 dl író és joghurt fele-fele arányban  (író előállítható otthon is 2/3 joghurt 1/3 víz arányban)

- egyéb hozzávalók magok(lenmag szezámmag stb. ) én, sajnos a lányom miatt ezt kihagytam, mert maggal nem hajlandó megenni.


A tészta nagyon könnyen összeállítható. Tegyük a száraz hozzávalókat egy edénybe, keverjük el, majd adagoljuk hozzá a folyékonyakat, apránként. Nem szabad gyúrni, csak keverjük fakanállal, kézzel, kinek hogy tetszik. Egy ragacsos massza lesz a végeredmény. Kívülről belisztezzük, majd egy sütőpapíros kerek formába tesszük, vagy ha keményebb a tészta és megtartja a formáját, akkor csak simán helyezzük a tepsire.  A tetejét bevágjuk, majd előmelegített sütőben, kb 30-35 percig sütjük, kb 170 fokon.


2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép a kenyered! Talán ezt a fajtát még nem is sütöttem, bár már nézegettem én is és egy hasonlót láttam kukoricaliszttel.Kifogom próbálni!

Sütis néne írta...

Köszönöm! :-)