Többféle módszert is olvastam az alap elkészítésére, és hogy mennyi vízzel öntjük fel.
Szívesen fogadom a tanácsokat ezen a téren, hogy ki hogyan főzi meg.
Illetve, ha kevesebb folyadékot használok, lesz -e olyan állagú, mint a rizs? mert nekem most kissé kása szerű lett (nem mintha rontana az ízén);-), csak még nem egészen tapasztaltam ki, hogy működik....
Nos, ezek után következzen, ahogy én készítettem:
Köles alap
Hozzávalók:
- 25 dkg köles
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- zöldség alaplé ( mindenképp házi, nem ám valami kis kockát dobunk vízbe és azt használjuk!!!)
- só
A hagymát megtisztítom, feldarabolom, és kevés olajon üvegesre pirítom.
A kölest megmosom, lecsöpögtetem, majd hozzáteszem a hagymához, kicsit még pirítom.
Ezután felöntöm dupla mennyiségű zöldség alaplével (azért ezzel, mert ettől lesz igazán jó íze), és sózom.
Ha felforrt a lé, kis lángon, fedő alatt főzöm, míg megpuhul, kb. 30 percig.
Egyébként többféle ötletem is van hogyan lehet ezt az alapot még variálni-ebből egyik, ahogy ma készítettem:
Sütőben sült köles
- Egy fél fej hagymát ismét csak megtisztítottam, daraboltam, pirítottam, plusz egy gerezd fokhagymát is( olívaolajon)
- a köles alapból kis galuskákat szaggattam egy jénaiba, majd rárétegeztem a hagymát, megsóztam, és ráöntöttem annyi natur joghurtot, hogy ne ússzon benne, de azért legyen rajta bőven
-tetejére tisztított napraforgó magokat szórtam
-alufóliával lefedtem, és sütőben megsütöttem ( a vége felé már fólia nélkül sült, hogy szép piros legyen a teteje)
-mit is mondhatnék...nagyon finom lett!!!!!! hasonló, mint a puliszka, ami kukoricadarával készül, csak szerintem ez kevésbé hízlaló, és egészségesebb!;-)
Érdemes kipróbálni!;-)
3 megjegyzés:
Szia :-). Én is pont tegnap készítettem kölest. Én mindenhol háromszoros vízmennyiségről olvastam, és nálam bevált.
szia, Gigi! köszönöm a megjegyzést!:-)
Én így csináltam
Megjegyzés küldése