2009. május 14., csütörtök | By: Sütis néne

Isteni Aranygaluska....






Most készítettem először aranygaluskát, mivel nem vagyunk dió rajongók.
Így ebbe a receptbe nem is dió, hanem diót helyettesítő keverék került (nem dejó).
De ez lényegtelen...

A lényeg hogy ilyen mennyei pihe-puha , omlós, foszlós tésztát még sosem sikerült csinálnom, mint most! :-DDD
(Az első képen öntettel, a másikakon anélkül is fotóztam, hogy jól látszódjon a bélzete, állaga! ;-)

Szóval egyszerűen nem lehet abbahagyni, folyton enné az ember.
Még melegen eltűnt a tepsi fele!
Mint írtam karamellről úgy kellett a férjem elhessegetni, nos ehhez odatapadt, mint légy a papírhoz! ;-DDD (és le sem jött róla!)



Aranygaluska
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt

- 3 dkg élesztő

- 175 g kefir

- 125 g tej

- 8 dkg olaj

- 8 dkg cukor

- 1 tojás

- citromhéj reszelve

- só

töltelék:

- 15 dkg darált dió (aki szereti, aki nem, dió nélkül is finom)
- 10 dkg cukor
- citromhéj
- mazsola

-kb 5-10 dkg vaj a kenéshez

A tészta hozzávalóit gépbe raktam, majd dagasztás után kb 30 percet kelt.
Ezután ujjnyi vastagra kinyújtottam, majd nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggattam, és tepsibe raktam (alá sütőpapír).
Lekentem olvasztott vajjal, megszórtam az összekevert töltelék felével, majd erre ismét egy sor kiszaggatott tészta került , újra vajazás, és ismét töltelék.
Kelesztettem 1 órát, majd sütőben sült 25 perc, 160 fok.
Mielőtt teljesen kész lett volna, kb fél csésze cukrozott tejjel meglocsoltam.
Nagyon finom tésztát kaptam, ami még másnap is puha maradt.

A tésztához csokoládé pudingot főztem.


megjegyzés: az eredeti recept Margit2 oldaláról származik, én csak picit módosítottam.

6 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hű, ez gyönyörű!

Bépé írta...

Kérlek szépen, add meg nekem a folyékony hozzávalókat kezelhetőbb mértékegységben is! Nagyon jól néz ki a süti, szeretném kipróbálni,:) de a x gramm olajjal stb nem tudok mit kezdeni....

köszi előre is!

Sütis néne írta...

Köszönöm, Lady! :-)

Bépé!
Az olaj 0,8 dl (tehát majdnem 1 dl), a kefir 1,75 dl (egy kis bolti kefir=175 g), a tej 1,25 dl.

remélem jól írtam, mert a matek sosem volt erős oldalam! :-D

Névtelen írta...

Megcsináltam! Nagyon finom lett!! :)
Köszönöm!
Bépé

Névtelen írta...

Én is ezzel a jelzővel illetem az aranygaluskát, de mi imádjuk rengeteg dióval és mazsolával.
De van egy másik variáció is mákos-meggyes.
Kevésbé édes, kissé pikánsan savanykás a meggytől.
Érdemes kipróbálni.

Névtelen írta...

Szió! Guszta, de nekem nem aranygaluska, bezzeg a WiseLady-é az igen, ahhoz nagyon grat