2012. január 13., péntek | By: Sütis néne

Kávés kocka


A recept Margit2 oldaláról származik. Bemásolom ide, ahogy ő leírta-hozzátéve az én megjegyzéseimet, de sokat nem módosíttottam rajta.

Kávés kocka

Hozzávalók:
- 4 tojás sárgája

- 20 dkg porcukor(én kevesebb cukrot használtam)

- 10 dkg darált dió

- 1 dl kávé

- 1 kávéskanál szódabikarbóna(ehelyett sütőport tettem a tésztába)

- 20 dkg finomliszt

- 4 tojásfehérje habbá verve 1 csipetnyi sóval.

A hozzávalókat alaposan kikeverjük, a tojáshab kivételével. Azt csak utána keverjük hozzá óvatosan fakanállal.
Egy 30 x 22 cm-es tepsi aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük vajjal. Ezután beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon 23 perc alatt megsütjük(nálam 160 fok 25 perc). (Tűpróba!)
Sütés után kivesszük a tepsiből a piskótát, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet:
5 dl hulalát felverünk jó keményre 1 evőkanál vaníliás cukorral(én nem tettem bele cukrot, mert a tejszín eleve cukros volt). 1 evőkanál instant kávét 1 dl rumban feloldunk, majd belekeverjük a felvert habba.(szerintem a kávé mennyiségét lehetne növelni, hogy jobban érződjék benne) Ezután 1 dl vízben 10 g étkezési zselatint folytonos melegítés mellett feloldunk, és langyosra hűtve a habba keverjük.
Végül a kihűlt piskótát visszahelyezzük a tepsibe és rákenjük egyenletesen a habot.  A tetejét egyenesre elsimítjuk, és csokoládé reszeléket szórunk rá.
Körülbelül 3 óra múlva már szépen szeletelhető!

2 megjegyzés:

Gerdi írta...

Köszönöm, köszönöm! A kávés sütik mindig nagy sikert aratnak, egyszer ezzel is hódítani fogok:-)

Sütis néne írta...

szívesen! :-)