2012. január 13., péntek | By: Sütis néne

Kosárka


Ez egy finom, de kissé időigényesebb süti. Karácsonyra azért bevállaltam. A több időt, főleg a tészta kosárka formákba való beleigazgatása adja. Itt fontos, hogy a tészta mindenhol jól kitöltse a formát, ill. hogy vékonyan nyomkodjuk bele, mert sütés közben megnől. Ha nagyon feljönne, egy kiskanállal ki kell belőle kapargatni egy keveset, hogy legyen helye a krémnek is.

Kosárka

Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt

- 15 dkg  margarin

- 10 dkg porcukor

- 2 db tojás

- fél cs. sütőpor

A krémhez:
- 30 dkg porcukor

- 2 db tojás

- 0,5 dl tej

- ha van, pár kocka étcsokoládé(de persze ez több is lehet. minél több, annál csokisabb a krém)

- 1evőkanál kakaópor

- 2 evőkanál liszt

- 25 dkg  margarin


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kis kosárformákba kis golyókat nyomkodunk(alá tegyünk sütőpapírt, úgy könnyebb utána kiszedni belőle), és megsütjük(160 fok, bk 15-20 perc).Célszerű előtte villával megszurkálni és sütőpapíron babot tenni rá nehezéknek.
A krémhez a cukrot, a kakaóport, a csokoládét, a tojást és a tejet felrakjuk főzni, majd hozzáadjuk a lisztet és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, 25 dkg margarint habosra keverünk, és a kihűlt krémet hozzá adjuk.
Ezzel töltjük meg a kész kosarakat, majd egy napig hagyjuk állni, hogy bepuhuljon.

4 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagyon tetszika díszítése ;-)

Kriszti írta...

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Kipróbálom, bár a legnehezebb szerintem az 1 napos várakozás lesz. :)

Éva írta...

Nagyon guszta! Ismerem ezt a sütit, de nagyon jól mutat a díszités rajta, hogy megváltoztatja az egész süteményt!

Sütis néne írta...

Anazar! Köszönöm.:-)

Kriszti! Szívesen, remélem, ízleni fog!

Éva! Köszönöm neked is!

A díszítés a tetejükön egyébként íróka(tojásfehérje és porcukor), mivel volt még maradék abból, amit a mézeskalácsokhoz használtam. Ha lehet megpróbálok mindent felhasználni, ha marad valamiből, így lettek a kosárkák is feldíszítve.;-)