2007. november 14., szerda | By: Sütis néne

Kandírozott narancshéj


Valamilyen oknál fogva, még sosem készítettem a fent látható "tömény karácsonyi ízt".....ezidáig! :-)

Mit is mondhatnék róla, nem csak hogy nem készítettem, bevallom enni is most ettem először....és ízlik!!!!!!!

S hogy mit is lehet érezni, ha bele kóstolok? Nagyon erőteljes narancs íz(keserű mellékzönge nélkül), édes és ropogós a cukortól, kemény és mégsem, kicsit mintha a zselés cukorra emlékeztetne, de mégsem....szóval nehéz behatárolni....de egyértelműen karácsony-íz és illat! :-)

Egyértelműen lesz még folytatása, valószínű felvétetik a karácsony előtt készítendők listájába!
Hisz számtalan dologba felhasználható, süteményekbe, krémekbe, illetve csokiba mártva(de így natúran) is finom csemege..

Természetesen a majd 3 éves kislányom is megkóstolta(mint mindent ami épp készül-ő a legjobb "meósom" ), idézem szavait:
"Ez nem finom, többet ne főzz ilyet"-az első kóstolásnál-, VISZONT! szavai ellenére ezt követően elkezdte csipegetni-egyiket a másik után-, míg rá nem szóltam, hogy ennyi elég lesz...
Erről ennyit, tehát nála is átment a teszten. :-)))))))))))


Kandírozott narancshéj


Hozzávalók:

- 5-6 db nagy narancs(ha lehetséges bio)
- kristálycukor
- pici fahéj
- víz


A narancsok héját vékonyan meghámoztam, hogy minél kevesebb fehér rész kerüljön bele.

Majd vékony csíkokra vágtam, és lemértem a súlyát-erre a későbbiekben lesz szükség.

Felöntöttem annyi vízzel, ami ellepi, és ezt naponta kétszer cseréltem rajta, 3-4 napig.

Ezután a narancshéj súlyával-ezért mértem le- megegyező mennyiségű cukrot öntöttem hozzá, és természetesen tiszta vizet, majd 10 percig forraltam.

Ezután a forralást ismételtem(immár ugyanazon lével), 3 napig.

Kiszedtem a héjakat, majd fahéjjal ízesített kristálycukorba forgattam.

Alufóliára tettem száradni, melyet időnként átforgattam.

Végül zárható üvegedénybe helyeztem, melyben (állítólag) sokáig eláll.-majd kiderül :-)

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát ez tök jó! Pont a napokban gondolkodtam, hogy vajon megéri-e kandírozni, (pl. a gyömbér mintájára) ugyanis volt néhány szép narancsom, de aztán nem maradt rá eröm valahogy, csak lekapartam a héját, és egy üvegbe zártam kristálycukorral összekeverve. Naponta megrázogatom, hogy ne álljon össze a narancsolajtól. Intenzív narancshéj íze van, és azt hiszem majd így ahogy van, belekeverem a sütemények tésztájába. Most meg, hogy ezt elolvastam, lenne kedvem kandírozni, csak épp narancsom nincs...

Sütis néne írta...

hm, no igen narancs nélkül narancshéjat kandírozni, eléggé nehéz ügy... :-) de a te megoldásod is jó ötlet, kevesebb macera, és íz mégis megvan!

Névtelen írta...

Segítség, mit csináljon az az "ügyes", aki nem mérte le a narancsok héját beáztetás előtt?????
Neked hány narancs héja mennyi deka volt.
Sziszi

Sütis néne írta...

az hogy az enyém mennyi volt, sajna fogalmam sincs. de szerintem vedd ki a vízből, kicsit töröld le róla a vizet, aztán mérd le.nagy baj nem lehet! ;-)az áztatás pedig csak azért kell, hogy a keserű íz kioldódjon.nem befolyásolja a súlyát.

Névtelen írta...

kb 6-7 narancs héja 30 dkg.Én nem szedtem le róla sok fehéret és nem áztattam 3 napig csak egy napot.Saját levében főztem vagy 3-4 órát lassan míg a levét el nem főtte.Csak mikor alig van leve kell rá jobban odafigyelni.Most pár napig szikkasztom aztán zárom üvegbe.Ja ízesítettem citrommal-vele együtt főztem-ánizzsal,szegfűszeggel,fahéjjal,vaniliacukorral.Egyébként forgácsfánk mellé szoktam tálalni.Finom!!Ajánlom:)

Névtelen írta...

Most találtam á a blogodra , és mondhatom ilyen szuőper és egyszerű recepteket ritkán találok!
már el is kezdtem a kandírozott narancshéjek gyártását!

további sok sikert és sok finom receptet!

Magdi

Sütis néne írta...

nekemannyima! köszi a tippet! :-)

Magdi! köszönöm!:-)