2008. március 13., csütörtök | By: Sütis néne

Párolt vörös vagy lilakáposzta-szerintem...


kép innen.
fotóztam volna én is, csak már nincs mit!;-)))

Nagyon szeretem a párolt lilakáposztát..........mégsem csináltam eddig.....miért???????nem tudom..........így nekiálltam..........és meg is ettem mind, 2 nap alatt!!!!!!!nagyon finom lett.........többször is készítek majd ezután..............főként, hogy annyira zöldség (lilaság;-) ehetnékem van!!!!!



Párolt lilakáposzta- ahogy én készítem


Hozzávalók:
- fél fej lilakáposzta (ugyanis a másik feléből savanyúság lett:-)

- fél citrom

- egy kk. őrölt kömény

- só

- fél-egy ek. méz

- egy kis fej vöröshagyma

- egy kávés (kis) csésze fehérbor (persze lehet vörös is, de így is finom, én ezután is így készítem!)


A káposzta külső leveleit leszedjük.
Egy kis éles késsel vékonyra szeljük, (vagy akinek van gyaluja, azzal).
Ha ez kész, és már kellőképp szép lila színben pompállik a kezünk, és mivel nem szeretnénk így maradni, ezt lemossuk! tippem, ha valaki nem tudná: citromlével gyönyörűen lejön a lilaság, úgy mossunk vele kezet, mint ha szappanoznánk!;-)
Ezután a hagymát megpucoljuk, lereszeljük, olajon dinszteljük.
Mehet rá a káposzta, és kis lángon fedő alatt pároljuk.
Nem lesz egyhamar kész-sajna nem néztem az időt, többször rá kell nézni, kevergetni.
A káposztát megsózzuk, rányomjuk a citrom levét(ízlés szerinti mennyiség), ill. az őrölt köményt is hozzátesszük.
A vége felé hozzáöntjük a fehérbort, amivel jól összepároljuk.
Mézzel is ízesítjük.
Utólag a bortól nagyon finom mellékízt kap majd, persze alkohol nélkül!
Ha kész, fogyasztható húsokhoz, egyébhez, én legszívesebben önmagában eszegettem!;-)
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mikor felteszed soha ne adj hozzá ecetet , citromot mert attól kemény lesz és úgy érzed soha nem lesz puha .Ellenben sót és egy kis vizet adjál hozzá , hogy párolódjon . Pár perc és összeesik a káposzta és már ízesítheted is szájad szerint .