2008. április 2., szerda | By: Sütis néne

"Füstölt" csicseriborsó krém


Nos, a címben olvasott füstös jelző, hm, bizony konyhai baki következménye....
Mivelhogy ha feltesszük a borsót főni, lényeges momentum, hogy ezt tartsuk észben, de legalábbis ne hagyjuk a gázon másfél óra hosszát, még ha takarékon ég a láng, akkor se!;-P
Szerencsére (már ha ez szerencsének nevezhető...) a borsóm nagy része menthető volt (mely az edényről nemigen mondható el...), így végül sikerült elkészítenem a krémet, és csupán csak kis füstös mellékíz jelent meg benne...:-P.
Persze így is el fog fogyni, mert ízlik, bár legközelebb talán enékül is megpróbálom elkészíteni :-)


Csicseriborsó krém

Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó

- 5-10 dkg vaj

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- mustár

- só

- bors



A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom - min. 3-szoros mennyiségű vízbe.
Másnap leszűröm , sós vízben puhára főzöm (kb. 50 perc, nem másfél óra!!!!!:-P).
A hagymákat olajon üvegesre pirítom.
Amikor mindez kész , a borsót ízesítem a fűszerekkel, a mustárral, hagymával, majd hozzáadom a vajat.
Az egészet botmixerrel pürésítem, bár pár darab borsó kifejezetten jó, ha egyben marad!
Snidlinggel megszórva, frissen sült kenyéren valami mennyei! :-)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem eleve füstölt, mert én vaj helyett szezámolajat adok hozzá, amit piritott szezámmagból készitenek, imádom...
Sziszi

Sütis néne írta...

hű, biztos finom azzal is! :-)

Névtelen írta...

A fűszerek, a mustár meg a hagyma hozzáadása előtt, mikor a borsó már megfőtt, akkor le kell szűrni és úgy pürésiteni? (Csak mert nem tudom, mennyi viz marad rajta.)

Sütis néne írta...

én nem szűrtem le, mivel kevés víz maradt rajta, így azzal együtt pürésítettem össze.

Névtelen írta...

Megcsináltam, de nem olvastam a válaszodat, mert nem volt rá lehetőségem, igy én leszűrtem :-/ Kicsit száraznak tűnik, de az ize érdekes (pozitiv értelemben), most vettem hozzá kenyeret, holnap reggel kipróbáljuk :) De kicsit sok lett, vajon meddig áll el hűtőben, légmentesen lezárva?

Sütis néne írta...

sajna nem tudom meddig áll el, mert még én is csak egyszer csináltam, és elég gyorsan elfogyott.;-P
ha pedig túl száraz lenne, tegyél hozzá vagy egy kis vajat, vagy olívaolajat.

Valerie írta...

A recepted finomnak tünik, meg nem probaltam viszont az edenyked megmentesehez van egy tippem.
Ha barmi leeg, ne kapargasd, csupan 1 zacsko sütöport + annyi forro vizet ra, amennyi ellepi es igy hagyd allni. Az egett reteg szinte magatol fellazul es az edenyed meg van mentve.
Sajat tapasztalat, szerencsere nem törtenik meg gyakran, de neha...
A rohano eletmod a hibas!!=)