2012. február 12., vasárnap | By: Sütis néne

Almás párnák és kakaós csiga




Az én édes konyhám-ban találtam ezt a receptet, és mivel szeretem az almás dolgokat, el is készítettem. Tényleg nagyon finom lett. A receptet bemásolom, nem módosítottam rajta. Egy részéből nálam is kakaós csiga lett belőle, mert a lányom azt jobban szereti.

Almás -vaníliás párnák

Töltelék:

5 kis alma
2 ek citromlé
 3 lapos ek cukor
1 evőkanál vaníliás porcukor, de lehet sima vaníliás cukor is
1 teáskanál fahéj
1 dl tojáslikőr, vagy tejszín - én likőrrel csináltam
 fél tasak vaníliás pudingpor(nekem tejszínes volt csak itthon) - 3-4 evőkanál víz

tészta:
50 dkg liszt
1 nagy csomag sütőpor (15 g-os)
25 dkg túró
0,8 dl tej
12 ek olaj
15 dkg porcukor
1 citrom héja
csipet só
1 tojás a kenéshez

Először célszerű a tölteléket elkészíteni. Az almákat meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. Beleszórjuk egy kisebb lábasba. Hogy ne barnuljon meg, megöntözzük némi citromlével. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és felforrósítjuk. Amikor már kellően meleg ráöntjük a tojáslikőrt. Ezt nem célszerű túlforralni. Amíg melegszik az alma, a pudingport simára keverjük 3 evőkanál hideg vízzel. Az almás keverékhez öntjük, majd folyamatosan kevergetés mellett pár perc alatt besűrítjük.

Amíg hűl, elkészítjük a tésztát. Összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, és a sót. Átszitáljuk a lisztet, elvegyítjük benne a sütőport, majd hozzáadagoljuk a többi hozzávalóhoz. Összegyúrjuk, kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk. Nem kell pihentetni, már nyújthatjuk is. Lehetőleg jó vékonyra, mert nagyon megnőnek.

Próbáljunk megközelítőleg azonos méretű téglalapokat vágni a tésztából (én pizzavágót használtam, és kb. 10 centisek lettek a tésztadarabkáim) és minden másodikat kb. három helyen bevágjuk, hogy szép párnákat kapjunk. A nem bevagdosott darabra tesszük a tölteléket, jó sokat, de úgy, hogy a széleken legalább fél centit szabadon hagyjunk. Szétválasztunk egy tojást. A fehérjével megkenjük az üresen maradt széleket, majd ráborítjuk mindegyik almás tésztára a bevagdosott párját és a széleket összenyomkodjuk. Előmelegítjük a sütőt. A sütik tetejét megkenjük a tojássárgával és a forró sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

nempiskóta írta...

Jaj,de guszták ezek a csiguszok!

Édeskonyha írta...

Örülök hogy Neked is ízlett :) Guszták a fotók!

Sütis néne írta...

Köszönöm! :-)

Vikvi írta...

Nagyon gusztusosak! Az almásat pedig egyszerűen imádom !