2012. március 31., szombat | By: Sütis néne

Réteskocka


Mézes otthon blogján találtam ezt a finom receptet.
Mivel volt még egy adag réteslap a hűtőben és túró is akadt, gondoltam kipróbálom. Ehhez tudni kell, hogy a férjem nem szereti a rétest, de úgy döntöttem, ha nem eszik belőle, az ő baja lesz.... Mondanom sem kell, hogy megkóstolta és azt mondta finom. (persze nem mondtam neki, hogy rétesről van szó, nem tudom rájött-e :-D)

Nálam annyi különbséggel készült az eredetihez képest, hogy barack helyett cseresznyét tettem bele, mivel az volt a fagyasztóban.
A készítésénél egyébként a kislányom kente és tette bele a tepsibe a lapokat, úgyhogy közös munka eredményét látjátok! :-)
Egyébként tényleg finom, próbáljátok ki! Idemásolom az eredeti receptet:

Réteskocka

Hozzávalók: (22*16 cm-os formához)

- 8 réteslap
- 50 dkg félzsíros túró
- 2 nagy tojás
- 15-20 dkg porcukor (vagy édesítő)
- 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
- 2 egész őszibarack (nálam befőtt)
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Tetejére:
- 4 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál porcukor (vagy édesítő)
- kevés rum
Kenéshez:
- 2-3 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés: Először elkészítjük a túrókrémet. A tojásokat szétválasztom, és a barackot apró kockára vágom. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. A túrót kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgájával, majd hozzákeverem a pudingport is. A tojásos túrókrémhez óvatosan hozzákeverem a felvert tojáshabot.
A formát kikenjük olvasztott vajjal és kibélelem a réteslapokkal. Egy réteghez 4 lapra lesz szükség, a lapokat kettévágom és egyenként a formába teszem, az egyik lapot hosszában, a másikat keresztbe, hogy fedjék egymást. Minden lapot megkenek vékonyan olvasztott vajjal.
A lapokra rákenem a túrókrém felét, és megszórom a felkockázott barackok felével:
Újabb négy lap következik, ugyanúgy rétegezve, mint az előzőeket, majd a maradék túrókrém és barack. A forma négy oldalán, a tészta széleit a tetejére hajtom, úgy hogy fedjék egymást. Elkészítjük az öntetet is, a joghurthoz hozzákeverjük a lekvárt és a cukrot, kevés rummal ízesítjük és a tészta tetejére simítom. Előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.(nálam 35 percig sült)