2008. február 16., szombat | By: Sütis néne

Csokoládés perec és fonat





Kedvem szottyant egy kis csokis kekszhez...ami nem túl gyakori, mert annyira nem vagyunk kekszesek, de most megkívántam, így tegnap este 8-kor még formázgattam, sütögettem...;-)
Finom lett, és ami még plusz öröm, hogy a -sajnos ismét- lebetegedett lánykám is evett belőle, pedig egész nap jóformán csak folyadékot fogadott el...


Csokis perec és fonat


Hozzávalók:
- 20 dkg vaj

- 15 dkg cukor (barna nád)

- 2 tojás

- 45 dkg liszt

- a tészta egyik felébe 2 ek. kakaó, pici fahéj és reszelt narancs héja

- 20 dkg csokoládé bevonáshoz ( étcsokoládéval a legjobb, de sajnos most nem volt itthon, ezért maradt a tejcsoki...)


Az egészség jegyében, a sima fehér lisztet 22,5 dkg fehér, 11,2 dkg durum és 11,2 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztre cseréltem le.
Az elkészítés egyszerű, mindent összegyúrunk ( a vajat felmelegítve) , a kakaós rész kivételével.
A tésztát ezután kettévesszük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót, fahéjat, narancs héjat.
15 percre hűtőbe tesszük, follpackba csomagolva.
Ezután már csak formázni kell.
A simából pereceket, a kakaósból fonatokat készítettem, úgy hogy kb. fél cm vastag és 10 cm hosszú "kígyókat" készítettem és ezeket formáztam meg.(na ez az ami kissé időigényesebb, de ez sem vészes...;-)
170 fokon 8-12 percig sütöttem, majd olvasztott csokoládéba mártottam.
A fonatokra még maradék porrá zúzott (házi)habkarikát hintettem.

2 megjegyzés:

kike írta...

Nem is rossz ötlet,Nővérkém!

Sütis néne írta...

ugye, ugye?!;-)