Farsang
A farsang a karácsonyi ünnepkör végén, vízkeresztkor (január 6.) indul és a húsvéti ünnepkor kezdetéig, hamvazószerdáig (változó időpont) tart.
A kereszténység előtti időkből származó farsangot az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották, azonban a reformáció-ellenreformáció szellemi légköre sem volt elegendő a hagyomány felszámolásához.
A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül.
A farsang azon kevés népszokásaink egyike, amely életben maradt a múlt században és életképesnek bizonyul a 21. század kezdetén is.
A középkori Magyarországon a farsangot nemesi, polgári és népi kultúrában egyaránt megünnepelték: míg a királyi udvarban karneválokat tartottak, addig a városokban és a falvakban fásángot.
A magyar nyelvbe – szemben a legtöbb európai nyelvvel – a farsang szó nyert létjogosultságot a karnevál helyett.
A német eredetű fasching szóból származó kifejezés jelentése húshagyókedd, ami az ünnep végére, a húsvétot megelőző böjt kezdetére utal.
(A karnevál jelentése valószínűleg ugyanez: cardo és vale fordítása „hús, Isten hozzád!”)
(a szöveg innen származik)
Szalagos fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 3 tojás sárgája
- 0.5 dl rum
- 3 dl tej
- 5-7 dkg porcukor
- fél mk. só
- 1 citrom reszelt héja
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk.
A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.
A tésztát jól kidolgozzuk.
Letakarjuk, majd másfélszeresére kelesztjük .
Ha van kenyérsütő gépünk, akkor célszerű azzal dolgoztatni!;-)
Utána lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és így még kicsit kelesztettem, kb. fél órát.
Vigyázni kell, túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos!
Utána középforró, bő olajban sütjük.
A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra, ezt nyomjuk be, majd fedő alatt sütjük.
Megfordítás után pedig fedő nélkül, másfél-másfél percig mind a két oldalán.
(az eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, én picit módosítottam)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése