Nos, hol is kezdjem.....
elkezdtem olvasni Dr.Lenkei : Cenzúrázott egészség c.könyvét
lényegében arról ír, hogy a gyógyszerek helyett a vitaminokra kellene fektetni a hangsúlyt -azaz a kezelés helyett a megelőzésre...
gasztro vonatkozások is vannak benne - ír a nem romló zöldségekről(mint páran már tapasztalhattuk...), a különböző ízfokozó "csoda" kockákról, a vitamin és egyéb egészséges alkotóelemeitől megfosztott élelmiszerekről, egyebekről....
(s persze a végén önnön vitamin termékeit reklámozza, amely miatt már kapásból nem szimpi a tag, de magával az alapgondolatal teljesen egyetértek..)
ha belegondolok, ezekkel már egy ideje kezdek egyre jobban tisztában lenni....
olyan élelmiszereket gyártunk, ami olcsó, és pocsék minőség, ízetlen, vegyszerezett, semmi vitamin, ásványi anyag, tele méreggel (tartósítók, ízfokozók...)....sok pénzt költenek a vállalatok arra, hogy megfosszák pl. a lisztet minden fontos tápértékétől-(így lesz szép fehér, és teljesen haszontalan), míg az eredeti egészségeset-a teljes kiőrlésűt, dupla annyiért vesztegetik, pedig nem hiszem, hogy kevesebbe kerül-sőt!- fehér lisztet készíteni, mint mindennel együtt megőrölni...
ezt követően a hiányzó ízeket pótolandó gyártjuk a sok íz fokozó porokat, kockákat, hogy pótoljuk az előbb említett íz-hiányt....
arról nem is beszélve, hogy ha átgondoljuk, mindent jól meg és szétfőzünk, hogy lehetőleg minél kevesebb vitamin, és tápanyag maradjon benne (ami amúgy is elenyésző volt már), csak azért, hogy könyebben megrághassuk? vagy mert így szoktuk meg? no igen, sajnos a megszokás nagy úr....
plusz ezekre még jön a sok, a mindennapi élet során minket érő vegyi hatás (a benzingőzös levegő, a vegyileg trágyázott föld, és permetezett zöldségek-amit szépen megeszünk, a klórozott víz-amivel főzünk, és isszuk, a tisztálkodásra használt vegyi anyagok, az illatosító vegyi anyagok, és még sorolhatnám....)
mindezektől persze egy idő után lebetegszünk, mert nics ellenálló képessége a szervezetnek, hisz kisemmizzük és támadjuk kívül-belül, s mehetünk az orvoshoz, gyógyszerekért amelynek ugye több a káros, mint jó hatása,(mert bizony, így van, ha ezt nem is reklámozzák-viszont a gyógyszeripar jól keres vele-) s amitől egy idő után még jobban legyengül a szervezet,és csak nyögünk, és keressük a válaszokat...miért?!
párszor már írtam ezekről a dolgokról, ha nem is ilyen megközelítésben, de lényegében, mindig oda lyukadok ki, hogy mindent a pénz mozgat, s ezzel tesszük tönkre magunkat, a környezetet...mert ha valaki esetleg arra vetemedne, hogy jobban odafigyeljen, mit eszik, iszik, használ a háztartásban, hát mélyen kell a pénztárcába nyúlnia, az biztos...
miért?
- miért vannak háttérbe szorítva a természetes gyógymódok? a homeopátia, gyógnövények, akupunktúra és társaik...
- miért kell először mindent kiszipolyozni a természetes alapokból, ami jó, és utána pótolni a hiányt mással,ami viszont nem jó?
- miért kell mindent mérgezni?
- miért vagyunk egyre betegesebbek, hisz elvileg fejlődünk, akkor miért betegszünk,halunk meg mégis egyre több féle nyavalyában?
- miért...?
- miért...?
ti tudjátok a választ?
én sejtem, sajnos...
DE!!!!! még bízom magunkban, nem a tömegben, hanem az egyénekben, mint mi is, akik próbálunk jobban odafigyelni, miből főzünk, mit eszünk, és ez remélhetőleg magával vonja majd a többi dolgot is, hogy odafigyeljünk, pl. mivel tisztítunk, mosunk, fertőtlenítünk, tisztálkodunk....
én pl. próbálkozom olyan termékeket használni, melyek környezet barátak, lebomlanak, nem terhelik megy annyira a Földet (remélhetőleg...-persze itt is csak a jóhiszeműségre hagyatkozhatunk, hogy mennyire igaz amit ezek a cégek mondanak a termékeikről-s habár egyszerre megvéve ezeket a termékeket drágábbnak tűnnek, de mivel jóval kevesebb kell belőlük, így még olcsóbban is kijövünk... s persze ezek boltban nem kaphatók-miért is?!)
de addig is nézzük csak, mit tehetünk mi, mit teszek én:
- én pl. előnyben részesítem (és egyre inkább) a természetes gyógymódokat (gyógynövények, gyógyszernek nem minősülő készítmények, egyéb házi praktitkák)
- próbálkozom a saját veteménnyel, és kerülni a permetezést
- ha van rá módom, környezetbarát dolgokat használok a háztartásban (pl . felmosószerek, mosogatószerek, tusfürdők, egyéb...és ezekből is kis mennyiséget)
- kezdem felfedezni , hogy mely élelmiszerek fontosak, és mik kerülendők, és próbálkozom ezekkel sütni-főzni
- nem használok porított, íz fokozókat (delikát, por levesek, szószok, kész mártás, sem félkész ételeket-persze ez nem volt mindig így...)
- a nem használt maradék alapanyagokat-mint krumplihéj, hagymahéj, egyéb...összegyűjtöm, hogy komposztálva, visszajuttassam a földbe, a veteménybe
- lehetőség szerint minél több zöldséget, gyümölcsöt próbálok adni a családomnak (ill. mikor épp sok terem belőlük, házilag fagyasztom, vagy rakom el üvegekbe)
- szívesen használnék pl. papír zacskókat bevásárlásnál a műanyagok helyett (nem is értem, miért ilyeneket adnak...:-(, ill. jó lenne szelektíven gyűjteni a szemetet is, de sajnos a mai Magyarországon ez igen csak ritka dolog...
- szeretem a növényeket,fákat, virágokat, és minden évben ültetek is ezt-azt
- és persze főként próbálkozom még ismereteket szerezni ezekben a témákban, és változtatni, amin csak tudok
(hirtelen ennyi jutott eszembe..., persze ezek nem nagy dolgok, és még bőven lehetne min változtatnom, ezért is -
- elindítanék egy körkérdést :
- Te mit teszel azért, hogy óvd a családod ,környezeted ,Földünk egészségét-gasztro és egyéb(háztartási) szempontok alapján?
gondoljuk csak át....mit is...?!
a legkisebb dolog is fontos lehet, mert minden a kis lépésekkel kezdődik...és sosem késő elkezdeni, változtatni!
-s hogy félreértés ne essék, nem kíváncsiskodni akarok, csak hogy tanuljunk egymástól, egymás jó szokásaiból!;-)
tehát Dulmina , Maci , Mademoiselle először titeket kérdeznélek!
elkezdtem olvasni Dr.Lenkei : Cenzúrázott egészség c.könyvét
lényegében arról ír, hogy a gyógyszerek helyett a vitaminokra kellene fektetni a hangsúlyt -azaz a kezelés helyett a megelőzésre...
gasztro vonatkozások is vannak benne - ír a nem romló zöldségekről(mint páran már tapasztalhattuk...), a különböző ízfokozó "csoda" kockákról, a vitamin és egyéb egészséges alkotóelemeitől megfosztott élelmiszerekről, egyebekről....
(s persze a végén önnön vitamin termékeit reklámozza, amely miatt már kapásból nem szimpi a tag, de magával az alapgondolatal teljesen egyetértek..)
ha belegondolok, ezekkel már egy ideje kezdek egyre jobban tisztában lenni....
olyan élelmiszereket gyártunk, ami olcsó, és pocsék minőség, ízetlen, vegyszerezett, semmi vitamin, ásványi anyag, tele méreggel (tartósítók, ízfokozók...)....sok pénzt költenek a vállalatok arra, hogy megfosszák pl. a lisztet minden fontos tápértékétől-(így lesz szép fehér, és teljesen haszontalan), míg az eredeti egészségeset-a teljes kiőrlésűt, dupla annyiért vesztegetik, pedig nem hiszem, hogy kevesebbe kerül-sőt!- fehér lisztet készíteni, mint mindennel együtt megőrölni...
ezt követően a hiányzó ízeket pótolandó gyártjuk a sok íz fokozó porokat, kockákat, hogy pótoljuk az előbb említett íz-hiányt....
arról nem is beszélve, hogy ha átgondoljuk, mindent jól meg és szétfőzünk, hogy lehetőleg minél kevesebb vitamin, és tápanyag maradjon benne (ami amúgy is elenyésző volt már), csak azért, hogy könyebben megrághassuk? vagy mert így szoktuk meg? no igen, sajnos a megszokás nagy úr....
plusz ezekre még jön a sok, a mindennapi élet során minket érő vegyi hatás (a benzingőzös levegő, a vegyileg trágyázott föld, és permetezett zöldségek-amit szépen megeszünk, a klórozott víz-amivel főzünk, és isszuk, a tisztálkodásra használt vegyi anyagok, az illatosító vegyi anyagok, és még sorolhatnám....)
mindezektől persze egy idő után lebetegszünk, mert nics ellenálló képessége a szervezetnek, hisz kisemmizzük és támadjuk kívül-belül, s mehetünk az orvoshoz, gyógyszerekért amelynek ugye több a káros, mint jó hatása,(mert bizony, így van, ha ezt nem is reklámozzák-viszont a gyógyszeripar jól keres vele-) s amitől egy idő után még jobban legyengül a szervezet,és csak nyögünk, és keressük a válaszokat...miért?!
párszor már írtam ezekről a dolgokról, ha nem is ilyen megközelítésben, de lényegében, mindig oda lyukadok ki, hogy mindent a pénz mozgat, s ezzel tesszük tönkre magunkat, a környezetet...mert ha valaki esetleg arra vetemedne, hogy jobban odafigyeljen, mit eszik, iszik, használ a háztartásban, hát mélyen kell a pénztárcába nyúlnia, az biztos...
miért?
- miért vannak háttérbe szorítva a természetes gyógymódok? a homeopátia, gyógnövények, akupunktúra és társaik...
- miért kell először mindent kiszipolyozni a természetes alapokból, ami jó, és utána pótolni a hiányt mással,ami viszont nem jó?
- miért kell mindent mérgezni?
- miért vagyunk egyre betegesebbek, hisz elvileg fejlődünk, akkor miért betegszünk,halunk meg mégis egyre több féle nyavalyában?
- miért...?
- miért...?
ti tudjátok a választ?
én sejtem, sajnos...
DE!!!!! még bízom magunkban, nem a tömegben, hanem az egyénekben, mint mi is, akik próbálunk jobban odafigyelni, miből főzünk, mit eszünk, és ez remélhetőleg magával vonja majd a többi dolgot is, hogy odafigyeljünk, pl. mivel tisztítunk, mosunk, fertőtlenítünk, tisztálkodunk....
én pl. próbálkozom olyan termékeket használni, melyek környezet barátak, lebomlanak, nem terhelik megy annyira a Földet (remélhetőleg...-persze itt is csak a jóhiszeműségre hagyatkozhatunk, hogy mennyire igaz amit ezek a cégek mondanak a termékeikről-s habár egyszerre megvéve ezeket a termékeket drágábbnak tűnnek, de mivel jóval kevesebb kell belőlük, így még olcsóbban is kijövünk... s persze ezek boltban nem kaphatók-miért is?!)
de addig is nézzük csak, mit tehetünk mi, mit teszek én:
- én pl. előnyben részesítem (és egyre inkább) a természetes gyógymódokat (gyógynövények, gyógyszernek nem minősülő készítmények, egyéb házi praktitkák)
- próbálkozom a saját veteménnyel, és kerülni a permetezést
- ha van rá módom, környezetbarát dolgokat használok a háztartásban (pl . felmosószerek, mosogatószerek, tusfürdők, egyéb...és ezekből is kis mennyiséget)
- kezdem felfedezni , hogy mely élelmiszerek fontosak, és mik kerülendők, és próbálkozom ezekkel sütni-főzni
- nem használok porított, íz fokozókat (delikát, por levesek, szószok, kész mártás, sem félkész ételeket-persze ez nem volt mindig így...)
- a nem használt maradék alapanyagokat-mint krumplihéj, hagymahéj, egyéb...összegyűjtöm, hogy komposztálva, visszajuttassam a földbe, a veteménybe
- lehetőség szerint minél több zöldséget, gyümölcsöt próbálok adni a családomnak (ill. mikor épp sok terem belőlük, házilag fagyasztom, vagy rakom el üvegekbe)
- szívesen használnék pl. papír zacskókat bevásárlásnál a műanyagok helyett (nem is értem, miért ilyeneket adnak...:-(, ill. jó lenne szelektíven gyűjteni a szemetet is, de sajnos a mai Magyarországon ez igen csak ritka dolog...
- szeretem a növényeket,fákat, virágokat, és minden évben ültetek is ezt-azt
- és persze főként próbálkozom még ismereteket szerezni ezekben a témákban, és változtatni, amin csak tudok
(hirtelen ennyi jutott eszembe..., persze ezek nem nagy dolgok, és még bőven lehetne min változtatnom, ezért is -
- elindítanék egy körkérdést :
- Te mit teszel azért, hogy óvd a családod ,környezeted ,Földünk egészségét-gasztro és egyéb(háztartási) szempontok alapján?
gondoljuk csak át....mit is...?!
a legkisebb dolog is fontos lehet, mert minden a kis lépésekkel kezdődik...és sosem késő elkezdeni, változtatni!
-s hogy félreértés ne essék, nem kíváncsiskodni akarok, csak hogy tanuljunk egymástól, egymás jó szokásaiból!;-)
tehát Dulmina , Maci , Mademoiselle először titeket kérdeznélek!
2 megjegyzés:
Nagyon jó gondolatébresztő írás. Köszönöm a kérdést, pár nap ötletelés után hétvégén megírom.
Dulmina!köszönöm!:-)
Megjegyzés küldése